Predavanje Katarine Nine Simončič „Moda u drugoj polovici 18. stoljeća“

Predavanje će se održati u utorak, 5. lipnja 2018. u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu kao dio popratnog programa uz izložbu „Katarina Velika – carica svih Rusa“.

 

 

Galerija Klovićevi dvori

Jezuitski trg 4, Zagreb

 

UTORKOM U ERMITAŽU / popratna događanja uz izložbu Katarina Velika – carica svih Rusa

 

PREDAVANJE

Utorak, 5. lipnja 2018. u 19 sati, predavaona GKD

 

KATARINA NINA SIMONČIČ: MODA U DRUGOJ POLOVICI 18. STOLJEĆA

 

Carica Katarina II. iskreno je priznala da je kao njemačka princeza Sophia Augusta Friederike, kada je došla u Rusiju, imala jako skromnu garderobu. Imala je tek nekoliko haljina, a na ruskom su se dvoru presvlačili čak tri puta na dan. Dvor Elizabete Petrovne, koji je razbuktao maštu njezinih suvremenika, bio je uređen vrlo luksuzno; tkanine nevjerojatne ljepote i bogato ukrašena odjeća davali su poseban sjaj svečanim procesijama, ručkovima, plesnim zabavama i maskenbalima. Više rusko plemstvo brzo je prihvatilo sva dostignuća francuske mode, čije je trendove, reagirajući i na najmanju promjenu, Rusija pratila od doba Petra I.

 

Autorica će održati predavanje na temu mode tijekom druge polovice 18. stoljeća i ukazati na važnost francuskog kreativnog ozračja, čiji utjecaji prožimaju odjevne i tekstilne trendove europskog i vaneuropskog prostora.

 

Izvor: http://gkd.hr/2018/05/08/utorak-u-ermitazu/

 

 

 

 

Odgovori