Predstavljena knjiga Igora Vukića „Radni logor Jasenovac“ u Zagrebu

U petak, 25. svibnja 2018. u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je knjiga Igora Vukića – na koju smo već upozorili jer za autora Jasenovac nije logor smrti nego radni logor – koji je tim povodom gostovao i na Hrvatskoj radioteleviziji, koja je time njegovim tvrdnjama dala punopravni javni legitimitet!

 

 

Vukićev RADNI LOGOR JASENOVAC u Novinarskom domu

 

Najnovija knjiga Naklade Pavičić,

RADNI LOGOR JASENOVAC Igora Vukića,

prvi se put javnosti predstavlja u

petak, 25. svibnja 2018., s početkom u 12.00 h,

u Novinarskom domu u Perkovčevoj 2 u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti sam autor Igor Vukić, s kojim će razgovarati glavni urednik NP Josip Pavičić. Ulaz je slobodan, a posjetitelje očekuje prigodan popust na predstavljenu knjigu.

 

Izvor: http://www.naklada-pavicic.hr/dogadanja/vukicev-radni-logor-jasenovac-novinarskom-domu/

 

 

Predstavljena knjiga „Radni logor Jasenovac“ Igora Vukića

 

Dokument o strijeljanju desetorice ustaša zato što su pljačkali jasenovačke zatočenike ili dopisna karta logoraša koji traži svoju djevojku da mu u logor pošalje gitaru s rezervnim žicama, neki su od malo poznatih dokumenata objavljenih u novoj knjizi Igora Vukića „Radni logor Jasenovac“. Izašla je u Nakladi Pavičić, a prvo predstavljanje imala je 25. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu.

U knjizi od 340 stranica prvi je put objavljena i fotografija nogometne utakmice koju igraju logoraši 1944. u Staroj Gradiški. Prema izjavama bivših zatočenika takve utakmice redovito su se nedjeljom igrale i u jasenovačkom logoru.

Opisom svakodnevnih događaja u logoru, utemeljenima na izvornim arhivskim dokumentima, izjavama bivših zatočenika i drugim izvorima (navedenima u čak 514 bilježaka), knjiga se snažno suprotstavlja službenoj verziji da je u logoru ubijeno 83.000 zatočenika. Primjerice, na popisu koji vodi muzej u Jasenovcu stoji da je u logoru ubijeno 20.000 djece, a dokumenti i izjave logoraša pokazuju da u logoru nikad nije ni bilo djece u tolikom broju: ondje je jedino postojala obrtnička škola koju je pohađalo stotinjak dječaka, kojima su znanje prenosili zatočenici-majstori. Izjave jednog od tih dječaka, koji je još uvijek živ, navedene su u knjizi.

Navodima o masovnim ubojstvima, suprotstavljaju se i popisi zatvorenika koji su u povodu blagdana puštani kućama prije isteka kazne. Autor opisuje način dolaska u logor, zatim smrtne slučajeve (zbog odmazdi za bjegove ili disciplinske prekršaje, zbog organiziranja pobune, u ponekim slučajevima po presudama i zapovjedima donesenim izvan logora, u zračnom bombardiranju logora, od bolesti, itd.) te načine izlaska iz logora (nakon isteka roka kazne, razmjenom, odlaskom na rad u Njemačku, bijegom…).

Vukić objašnjava da osim Židova i Roma drugi zatočenici nisu internirani u logor samo zbog svoje nacionalne ili vjerske pripadnosti. Pa tako tvrdi da nitko u logor nije doveden, a kamoli ubijen samo zato što bi bio Srbin ili pravoslavac: uvijek je i kod njih (kao i kod Hrvata) razlog internacije bilo neko proutudržavno djelovanje, s četničkih ili, mnogo češće, s partizanskih pozicija. Stanovnici sela koja su potpomagala partizane često su zbog toga bili internirani u logor, a potom bi najčešće bili upućivani na rad u Njemačku.

Predstavljanje knjige, kojem je nazočilo više od 130 posjetitelja, organizirano je u obliku javnog intervjua koji je s autorom vodio izdavač Josip Pavičić. Snimku možete pogledati ovdje:

 

http://projektvelebit.com/predstavljena-knjiga-radni-logor-jasenovac-igora-vukica/

 

 

Predstavljena knjiga Igora Vukića „Radni logor Jasenovac“ u prepunoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu

 

http://nacija.hr/2018/05/26/predstavljena-knjiga-igora-vukica-radni-logor-jasenovac-u-prepunoj-dvorani-novinarskog-doma-u-zagrebu/

 

 

Radni logor Jasenovac – knjiga Igora Vukića, novinara i istražitelja

 

Autor: K.V.K./HRT

30. 05. 2018.

 

Nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne zbog osvete, nego zbog mira, jedna je od poruka pape Franje za njegova boravka u susjednoj BiH 2015. godine upućena i hrvatskome narodu. Povijesne prijepore valja razjasniti, činjenice utvrditi.

 

Prošlog je petka u Hrvatskom Novinarskom domu predstavljena nova knjiga novinara i istražitelja Igora Vukića, “Radni logor Jasenovac, u kojoj je na temelju znanstvenog istraživanja, arhivske građe i dokumenata obradio razdoblje od 1941. do 1945. godine.

 

Na pitanje zašto se odlučio za istraživanje ove teme Vukić je, među ostalim, spomenuo članove svoje obitelji, pripadnike srpskog naroda, koji su svjedočili događajima u Jasenovcu.

 

Govorio je o mnogim lažima koje se desetljećima govori o Jasenovcu. Najgnjusnija laž, istaknuo je Vukić, je ona o navodno 20 tisuća ubijene djece. U emisiji je iznio nekoliko zanimljivih podataka i rezultata svoga istraživanja, te izrazio želju da se na svim razinama nastavi istraživati istina o Jasenovcu.

 

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/446046/radni-logor-jasenovac-knjiga-igora-vukica-novinara-i-istrazitelja

 

Odgovori