Predstavljanje knjige “Zbogom avangardo. Na razvalinama jugoslavenske socijalističke modernizacije” (Beograd: Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, 2017) Domagoja Mihaljevića

U organizaciji Udruge bivših studenata Filozofskog fakulteta Osijek i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u srijedu, 30. svibnja 2018. godine s početkom u 17.30 sati održat će se predstavljanje knjige Domagoja Mihaljevića pod nazivom Zbogom avangardo. Na razvalinama jugoslavenske socijalističke modernizacije. Knjigu će predstaviti autor te članovi Udruge Davorin Ćuti i Luka Matić, a bit će upriličeno u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

 

 

Domagoj Mihaljević je ekonomist, novinar i politički aktivist rođen u Zagrebu (1983). Studirao je pravo i ekonomiju, završio preddiplomski (bakalaureat ekonomije) i diplomski (magistar ekonomije) studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegovi tekstovi i eseji pokrivaju teme iz politike, ekonomije i historije, prije svega vezane za prošlost i sadašnjost jugoslavenskog prostora. Tekstovi su mu objavljivani u Zarezu, Le monde diplomatique (hrvatsko izdanje), regionalnim portalima LeftEast i Bilten te austrijskom ekonomskom časopisu Kurswechsel. Surađivao je u Bazi za radničku inicijativu i demokratizaciju te Centru za ženske studije u Zagrebu.

 

 

Pozicioniravši se usred procesa donošanja političkih prosudbi o jugoslavenskom političkom projektu, Mihaljević u ovoj knjizi na vidjelo iznosi strukturu pozadinskih društvenih procesa koji su obilježili nastanak socijalističke Jugoslavije u vihoru Narodnooslobodilačkog rata, njezin razvoj i, naposljetku, raspad. Njegova tumačenja, u tom su smislu, neuobičajena za domaću produkciju koja Jugoslaviji uglavnom pristupa ili iz nacionalističke perspektive post-socijalističke normalnosti nacionalne države ili iz liberalističke perspektive, također post-socijalističkih, kraja povijesti i demoniziranja socijalističkih projekata. Nasuprot tome, iz jugoslavenskog iskustva Mihaljević uzima emancipacijske i modernizacijske projekte koje potom koristi kao referentne točke historijskog narativa.

 

 

Knjiga je objavljena uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke te je, kao takva, besplatna za krajnjeg korisnika. Digitalno izdanje može se preuzeti ovdje, a sva izdanja regionalnog predstavništva Rosa Luxemburg Stiftung za JI Evropu mogu se preuzeti ovdje.

 

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona:

 

Izvor: http://www.gskos.unios.hr/index.php/predstavljanje-knjige-domagoja-mihaljevica-zbogom-avangardo-na-razvalinama-jugoslavenske-socijalisticke-modernizacije

 

Odgovori