Poziv za sudjelovanje u 2. znanstvenom kolokviju “Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – Je li Drugi svjetski rat gotov?”

Kliofest, udruga za promicanje kulture povijesti, poziva povjesničare, ali i druge znanstvenike – politologe, sociologe, etnologe, muzeologe i baštinske djelatnike općenito, da se prijave za sudjelovanje na ovome kolokviju i raspravi. Kolokvij će se održati u Zagrebu 4. prosinca 2020. godine. Prijave se očekuju do 30. lipnja 2020. godine.

Kliofest, udruga za promicanje kulture povijesti

Planićeva 10, 10020 Zagreb

Poziv za sudjelovanje u 2. znanstvenom kolokviju

Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – Je li Drugi svjetski rat gotov?

Znanstveni skup zamišljen je kao nastavak inicijative pokrenute prošle godine koja je rezultirala kolokvijem Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – hrvatska i inozemna iskustva održanim 6. prosinca 2019. na kojem se raspravljalo o mjestu povijesti u javnom prostoru kao i o politici povijesti u raznim njezinim aspektima. Prošlogodišnji prvi susret imao je za cilj pokretanje rasprava unutar historiografske struke i u široj javnosti o manifestacijama povijesti prisutnima u javnom prostoru, mjestu povijesti u društvu i ulozi povijesne i drugih srodnih struka u oblikovanju službene politike povijesti.

Ove godine planiramo nastaviti raspravu o javnoj povijesti kao području javne djelatnosti i kao temi historiografskih istraživanja i njezinom mjestu u obrazovnom sustavu, odnosno o javnoj povijesti kao znanstvenoj i stručnoj disciplini. Ove godine fokus namjeravamo usmjeriti na različite aspekte sjećanja na Drugi svjetski rat, koje po mišljenju mnogih opterećuje hrvatsku politiku povijesti.

Pozivamo povjesničare, ali i druge znanstvenike – politologe, sociologe, etnologe, muzeologe i baštinske djelatnike općenito, da se prijave za sudjelovanje na ovome kolokviju i raspravi.

Kolokvij će se održati u Zagrebu 4. prosinca 2020. godine.

Prijave s naslovom desetominutnih izlaganja i sažetkom (do pola kartice) očekujemo do 30. lipnja 2020. godine na adresu pujp.kolokvij@gmail.com

Napomena: prva obavijest s pozivom objavljena je na portalu Historiografija.hr 27. travnja 2020.

Informacije o 1. kolokviju:

Poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu “Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – hrvatska i inozemna iskustva”

http://historiografija.hr/?p=15561

Znanstveni kolokvij “Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive“ (Zagreb, 6. prosinca 2019.)

http://historiografija.hr/?p=17735

http://www.kliofest.org/2019/12/02/znanstveni-kolokvij-povijest-u-javnom-prostoru/

Osvrt na kolokvij

http://www.kliofest.org/2020/02/23/osvrt-na-znanstveni-kolokvij-povijest-u-javnom-prostoru/

https://www.facebook.com/kliofest/posts/2614974702066038

https://hrcak.srce.hr/236093

Odgovori