Jeffrey Weeks, “Šta je istorija seksualnosti?”

Izdavač Mediterran Publishing iz Novog Sada objavio je 2019. srpski prijevod knjige Jeffreya Weeksa “What is Sexual History?” (2016). Tom prigodom upućujemo i na hrvatsko izdanje knjige Dagmar Herzog “Seksualnost u Europi 20. stoljeća” (Zagreb 2015) te pozivamo povjesničarke i povjesničare na bavljenje poviješću seksualnošću, kao uostalom i prethodno spomenutom poviješću emocija.

 

 

Jeffrey Weeks

WHAT IS SEXUAL HISTORY?

https://www.wiley.com/en-us/What+is+Sexual+History%3F-p-9780745680248

 

 

Džefri Viks: Šta je istorija seksualnosti?

Prevod: Sara Mejdžor

Novi Sad: Mediterran Publishing, 2019.

197 stranica

Sadržaj.pdf

 

Istorija seksualnosti ne tiče se samo ideja. U pitanju je vrlo praktičan poduhvat koji uključuje niz veština i praksi, od pretraživanja arhiva do izgradnje novih baza podataka, od interpretacije opskurnih tekstova do stvaranja novog znanja, od pokušaja otkrića tragova prošlosti do pisanja istorijâ sadašnjosti, od sklapanja izvanrednih tomova do stvaranja vebsajtova i snimanja dokumentarnih filmova. Istorija seksualnosti danas obuhvata i naučnu teoriju i narodne istorije zajednica, specijalnosti najužih akademskih krugova kao i demokratske prakse. Postala je značajan element šire istorijske delatnosti, i istorijsko prisustvo u praksama politike seksualnosti. To znači da je nemoguće dati sveobuhvatan i jasan pregled istorije seksualnosti u jednoj kratkoj knjizi. Iz tog razloga sam pažnju posvetio nekolikim ključnim temama: „izumu“ subjekta i razvoju kritičke istorije seksualnosti; istorizovanju homoseksualnosti i seksualnih i rodnih disidenata; odnosu između roda i moći, njihovog preseka sa raznim dimenzijama tlačenja i otpora; prelasku istorije seksualnosti u mejnstrim i nastanku „moderne seksualnosti“; globalizaciji istorije seksualnosti; i značaju istorije zajednica. Nadam se da će u istraživanju ovih tema čitalac steći uvid u brojne avanture koje čine bavljenje istorijom seksualnosti.

 

Džefri Viks

 

Izvor: https://mediterran.rs/knjige/dzefri-viks-sta-je-istorija-seksualnosti/

 

 

Izbor dosadašnjih obavijesti o povijesti seksualnosti na Historiografiji.hr:

 

Kliofest 2016. – okrugli stol „(Homo)seksualnost i historiografija“

http://historiografija.hr/?p=2227

 

Franko Dota obranio doktorski rad “Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945.-1989.)”

http://historiografija.hr/?p=6154

 

Zrinka Miljan – prikaz knjige – Kateřina Lišková, “Sexual Liberation, Socialist Style. Communist Czechoslovakia and the Science of Desire, 1945-1989”, 2018.

http://historiografija.hr/?p=11755

 

 

Odgovori