Tragovi, novi časopis za srpske i hrvatske teme

Objavljen je krajem 2018. godine prvi broj Tragova, novog časopisa za srpske i hrvatske teme. Časopis izdaje Arhiv Srba u Hrvatskoj, odnosno Srpsko narodno vijeće. Glavni i odgovorni urednik je Dejan Jović.

 

 

Tragovi, novi časopis za srpske i hrvatske teme

 

ZAGREB – Prvi broj Tragova, novog časopisa za srpske i hrvatske teme, pojavio se jučer otisnut. Time smo ga “porinuli” u javnost, u nadi da će imati dobro more i sretnu plovidbu. Časopis ima akademski karakter, ali nadamo se da će biti zanimljiv i široj javnosti. Želimo povećati broj ozbiljnih članaka o srpskim i hrvatskim pitanjima, iz područja kao što su: privreda, povijest, politika, društvo, identiteti, pravna pitanja, nacionalno pitanje, kultura i umjetnost i dr. Htjeli bismo te teme vratiti “nazad kući”, pa smo stvorili prostor za objavljivanje članaka na našem jeziku, čime ujedno i potičemo istraživanja iz ovih područja. Cijenimo što se o Srbima i Hrvatima mnogo – i vrlo često pametno – piše na engleskom i drugim jezicima, ali mislimo da je važno da ne zaostajemo u onim temama u kojima bismo trebali prednjačiti. Želimo biti subjekt, a ne samo objekt, u velikoj (i manje-više trajnoj) diskusiji o Srbima i Hrvatima i s njima povezanim temama.

 

Časopis izdaje Arhiv Srba u Hrvatskoj, odnosno Srpsko narodno vijeće kao “pravna osoba”. U uredništvu su ljudi različitih generacija (uključujući i mlade kolege iz Arhiva), povezani interesom za srpska i hrvatska pitanja, kao i otvorenošću za dijalog i razumnu razmjenu ideja: Nada Beroš, Dimitrije Birač, Nebojša Blanuša, Kosta Bovan, Nina Čolović, Igor Drvendžija, Tvrtko Jakovina, Dejan Jović (glavni i odgovorni urednik), Karlo Jurak (urednik prikaza knjiga), Hrvoje Klasić, Dušan Marinković, Nenad Moačanin, Zvezdana Anastasija Ostojić, Milan Radanović (izvršni urednik), Ilija Ranić, Drago Roksandić, Filip Škiljan, Sinisa Tatalovic, Snjezana Vasiljevic, Čedomir Višnjić.

 

Sadržaj prvog broja već sam učinio dostupnim u jednoj do svojih prethodnih objava ovdje. Imamo članak Dimitrija Birača o privrednom razvoju Vukovara kroz povijest, Filipa Škiljana o identitetskim osobinama Srba u Zagrebačkoj županiji, Igora Mrkalja o Francu Žužeku, katoličkom svećeniku u Glini tokom Drugog svjetskog rata, Nikole Tomašegovića o političkim idejama napredne omladine početkom 20. stoljeća, Nenada Moačanina o izvorima iz otomansko-turskih arhiva za studiranje povijesti Srba u Hrvatskoj, Todora Kuljića o liberalizmu i nacionalizmu kroz analizu novih diskursa, te Karla Juraka o knjigama, intervjuima i člancima profesora Jovana Mirića. Donosimo i tri prikaza knjiga.

 

Tragovi će organizirati razgovore o knjigama i na pojedine društvene teme. Već smo 1. prosinca organizirali konferenciju o stogodišnjici 1918-e, a slične događaje – nadamo se intelektualno uzbudljive i društveno korisne – planiramo već od januara predstojeće godine.

 

Od 2019. ćemo izlaziti dvaput godišnje: u maju i novembru. Zasad nismo na webu, no planiramo biti, pretpostavljam već u februaru, ako ne prije. Polako, tek smo krenuli… U međuvremenu, prvi se broj može naručiti pisanjem na mail redakcije: tragovi.redakcija@gmail.com.

 

Pozivamo, naravno, sve kolegice i kolege koji su zainteresirani za suradnju u časopisu da pošalju članke, prikaze knjiga, fotografije, ili prijedloge u vezi sa sadržajem, na istu email adresu.

 

Redakcija Tragova želi svima sretne predstojeće praznike i sve najbolje u 2019.

 

Glavni i odgovorni urednik

Dejan Jović

 

Izvor: https://banija.rs/novosti/18834-tragovi-novi-casopis-za-srpske-i-hrvatske-teme.html

 

 

Dejan Jović

 

Čemu Tragovi?

 

http://bib.irb.hr/datoteka/976434.Tragovi_Jovic.pdf

 

 

Medijski odjeci:

 

http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Pronadena-zemlja-Borisa-Pavelica/BORIS-PAVELIC-Tragovi-razuma-u-pustinji-mrznje

 

https://www.portalnovosti.com/izasao-prvi-broj-tragova

 

 

Odgovori