Adil Zulfikarpašić, “Put u Foču”

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića je objavio knjigu “Put u Foču” Adila Zulfikarpašića. Knjiga sadrži tekst “Put u Foču”, objavljen prvi put 1957. godine (Muslimanska biblioteka u Beču, Godišnjak 1957.) u kojem Zulfikarpašić opisuje kada je, kao partizan, u januaru 1942. godine s tek napunjenih 20 godina, došao u rodnu Foču koja je bila “popaljena, narod poklan, moj brat ubijen, a majka i sestre u strašnom stanju”. To je autentično i upečatljivo svjedočanstvo za koje dr. Hilmo Neimarlija tvrdi da je jedan od “najpotresnijih dokumenata o muslimanskim žrtvama četničkih zločina, … istovremeno dokument o težini njegovih ljudskih preispitivanja vlastite nespremnosti da prešuti svoj stav u okolnostima u kojima je to značilo “plivati uz bujicu” ili se izložiti smrtnoj presudi”.

Sam tekst je, zbog uputnog i šireg društveno-historijskog konteksta opremljen opširnim predgovorom i uredničkim napomenama dr. Safeta Bandžovića, kao i opširnim pogovorom dr. Mesuda Šadinlije.

Knjiga će se predstaviti javnosti na jesen 2022. godine, 65 godina nakon prvog objavljivanja teksta “Puta u Foču” i 80 godina nakon događaja koje opisuje.


Izvori:

https://historiografija.ba/article.php?id=1351


Odgovori