Ljetni semestar CKPIS-a: Predavanje Sare Žerić “Utjecaj gastarbajtera na gospodarski i društveni život Imotske krajine (1968–1989)”

Najmlađa suradnica CKPIS-a Sara Žerić, doktorandica na Sveučilištu u Regensburgu, u ciklusu Ljetni semestar CKPIS-a nastupa s temom Utjecaj gastarbajtera na gospodarski i društveni život Imotske krajine (1968–1989). Predavanje će se održati u utorak, 26. travnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf.

U ovome će predavanju biti prikazano kako su stanovnici Imotske krajine, koji su bili privremeno zaposleni u inozemstvu (tzv. gastarbajteri), utjecali na gospodarski i društveni život svojega rodnog mjesta u razdoblju socijalizma. Općina Imotski bila je poznata po najvišoj stopi iseljavanja u Europi. Na svakog zaposlenog kod kuće dolazilo je troje zaposlenih u inozemstvu. Međutim, Imotski je slavu u europskim razmjerima stekao nakon otvaranja prve “devizne fabrike” – tvornice “Pionirka“. Upravo zbog toga u fokusu ovog predavanja bit će tzv. devizne tvornice, odnosno mala industrijska poduzeća koja su osnovana ili znatno proširena udruženom štednjom gastarbajtera. Nakon otvaranja prve “devizne fabrike” u Imotskom, one se otvaraju i u drugim dijelovima Jugoslavije. Gastarbajteri su se redovito vraćali u Jugoslaviju u posjete, izlažući novostečeno bogatstvo i dijeleći darove prijateljima i obitelji. Štoviše, gradili su i unaprijeđivali svoje kuće, ulagali, moderno se odijevali, vozili lijepe automobile, unosili zapadnjačke uzore u stanovanje. Dakle, trebamo li pretpostaviti da su gastarbajteri odigrali ulogu u modernizaciji i je li njihova prisutnost preobrazila svakodnevni život malih sredina?


Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/dogadanja


Odgovori