Predavanje Marka Zubaka „Omladinski tisak u SFRJ (1968-1980): alternativni medij komunizma“

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organizira u srijedu, 6. lipnja 2018. u 18.30 sati predavanje Marka Zubaka „Omladinski tisak u SFRJ (1968-1980): alternativni medij komunizma“.

 

 

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

 

Predavanje Marka Zubaka: Omladinski tisak u SFRJ (1968-1980): alternativni medij komunizma

 

Lipanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Omladinski tisak u SFRJ (1968-1980): alternativni medij komunizma održat će dr. sc. Marko Zubak, znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest. Predavanje će se održati u srijedu, 6. lipnja 2018., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje).

U fokusu predavanja je omladinski tisak, splet raznolikih publikacija namijenjenih mladima i objavljivanih pod okriljem omladinskih i studentskih saveza. Ovaj izvorno klasični komunistički propagandni koncept krajem 1960-ih dobio je autentični glas stvarajući prostor za buntovne poruke usko povezane s ključnim omladinskim iskustvima. Krajem 1960-ih omladinski tisak postaje ključni medij studentske politizacije, a desetljeće poslije i novonastalih glazbenih supkultura, djelujući kao svojevrsni alternativni medij koji s margine medijske scene briše granice između pisanja i djelovanja.

Marko Zubak doktorirao je na CEU u Budimpešti, a radi na Odjelu za suvremenu povijest Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu gdje se bavi omladinskim pokretima i (sup)kulturama, popularnom i alternativnom kulturom u SFRJ. Autor je monografije The Yugoslav Youth Press (1968-1980): Student Movements, Youth Subcultures and Alternative Communist Media (2018).

 

Izvor: https://ckpis.unipu.hr/ckpis/dogadanja

 

Odgovori