Ivo Mišur, ”Narodna crkva Bože Miloševića 1919-1921.”

Iz tiska je prošle godine izašla knjiga Narodna crkva Bože Miloševića 1919-1921. čiji je autor Ivo Mišur. Knjiga prikazuje povijesnu kronologiju pokreta za Narodnu crkve koji se javio nakon Prvog svjetskog rata. Njezin osnivač bio je dalmatinski franjevac Božo Milošević, čovjek velike karizme i nevjerojatne energije koji je nakon jednog isuviše kritičnog predavanja naspram Katoličke crkve u splitskom kazalištu suspendiran iz reda. U knjizi je analizirana politička pozadina reformnih strujanja unutar Crkve u Hrvatskoj 1919. godine. Iz katoličke perspektive Narodna crkva Bože Miloševića bila je samo ”lijevo krilo” reformnog pokreta nižeg klera koji se pojavio u isto vrijeme. U knjizi je dokazano da je riječ o dva posve različita pokreta koji nisu imali isti nauk niti ciljeve te ovaj rad daje važan doprinos i proučavanju rane povijesti Starokatoličke crkve u Hrvatskoj. Istražene su veze Miloševićeve Narodne crkve i Demokratske stranke Svetozara Pribićevića te pojedinaca iz tadašnjih masonskih loža. Knjiga donosi imena narodnih svećenika kao i najistaknutijih pristaša Narodne crkve kao što su npr. Davorin Trstenjak, Dragutin Prohaska, Krsto Bulat i drugi. Teološko-filozofski nauk koji je Milošević u kratkom razdoblju razvio i predstavljao u vlastitom časopisu je obrađen u zasebnom poglavlju. Na kraju su detaljno analizirani uzroci propasti ove zajednice.

Autor je također obradio Miloševićevo djelovanje u SAD-u od 1921. do 1949. godine. Božo Milošević je nakon selidbe u Ameriku pristupio Metodističkoj episkopalnoj crkvi te je bio prvi Hrvat koji je postao njen propovjednik. Za pisanje knjige je korištena obimna arhivska građa i tadašnje publikacije koje su pomno citirane.

Za razliku od reformnog pokreta nižeg klera, koji se aktivirao istovremeno kad i Milošević, Narodna crkva je slabo obrađena u historiografiji. Razlog je taj što je Miloševićev pokret bio kratkotrajan te nije imao velikog utjecaja na Katoličku crkvu u Hrvatskoj. U ovoj knjizi pokazati će se da su Narodna crkva i njen osnivač, Božo Milošević, bili unikum, kakvog po svoj prilici nema više ni u našoj zemlji ni izvan nje kako su svojedobno pisali njegovi suvremenici.



Odgovori