Branko Radonić, “Stoljeća vrgorskog vina i pršuta”

Monografija „Stoljeća vrgorskog vina i pršuta“, autora povjesničara prof. Branka Radonića objavljena je 2022. u Biblioteci djela povijesne znanosti Vrhgorska Društva prijatelja vrgorske starine, u izdavačkoj suradnji sa Centrom za kulturu i baštinu Grada Vrgorca. Djelo od 120 stranica sadrži kraći pregled povijesti vinogradarstva, vinarstva, svinjogojstva i pršutarstva Vrgorske krajine kroz posljednjih nekoliko stoljeća.

Ranije nije bilo istraživanja navedenih privrednih djelatnosti u Vrgorcu pa je zato bilo potrebno praktički krenuti od početka i uz ograničeno vrijeme i mogućnosti, a na temelju vlastitoga dosadašnjeg istraživačkog iskustva, uroniti u nepregledan i neosvijetljen, najčešće i fragmentarno očuvan svijet arhivskih izvora, ogromne periodike i teško pribavljive stare literature.

Uz uvod, zaključak, osvrt na izvore i dosadašnja istraživanja te kratak povijesno-geografski presjek razmatranog prostora, središnje mjesto u knjizi zauzimaju poglavlja o vinogradarstvu i vinarstvu, odnosno svinjogojstvu i pršutarstvu Vrgorske krajine. Povijesni izvori nisu jednako obilni za sve četiri djelatnosti, pa su za vinogradarstvo najbogatiji, a za pršutarstvo najsiromašniji. Ali bez obzira na to, dostupno arhivsko gradivo omogućuje uvid u neke od ovih djelatnosti u razdoblju mnogo ranijem nego se dosad ocjenjivalo u dalmatinskoj historiografiji. S obzirom na vitalnu važnost poljoprivrede za vrgorsko stanovništvo u prošlosti i sadašnjosti, ovo djelo je važan prilog i istraživanju opće povijesti Vrgorske krajine.

U knjizi je objavljen i iscrpan popis izvora i literature, 160 bilješki, 44 fotografije, 13 tablica i 8 grafikona.

Lektorica izdanja je prof. Adriana Turić Erceg, a knjiga je grafički oblikovana i tiskana u tiskari Jafra d.o.o. Solin.




O knjizi: https://vrgorskestarine.hr/2022/06/25/branko-radonic-stoljeca-vrgorskog-vina-i-prsuta-monografija-2022/



O predstavljanju: https://vrgorskestarine.hr/2022/06/28/predstavljena-monografija-stoljeca-vrgorskog-vina-i-prsuta/


Odgovori