Za “dijalog s povodom” – “Srbi u Hrvatskoj: od 15. stoljeća do naših dana”

I dok traju uhićivanja i istrage prošlotjednog (još jednog) napada na Srbe u Hrvatskoj, javna osuđivanja i umanjivanja, žestoka međusobna prozivanja političara, navijačka prepucavanja tenkovima i traktorima, prijetnje povjesničarima zbog osude pozdrava „Za dom spremni“ i opća užarenost medija i društvenih mreža, nadamo se da će nakon smirivanja tenzija biti pokrenuta ozbiljna javna debata o sveobuhvatnim dubinskim razlozima zašto nam se ovakvi “incidenti” uvijek iznova događaju – ne oslobađajući pritom gotovo nikoga od (su)odgovornosti – i kako da ih, angažmanom cijelog društva, napokon zaustavimo.

Očito da je, između niza ostalog – osim suprotstavljanja dominantnim antagonizirajućim politikama povijesti i nacionalističkim generalizacijama i sa hrvatske i sa srpske strane – potrebno zajednički se boriti i za mnogo veću javnu vidljivost svih onih glasova koji ukazuju na brojne primjere međusobne suradnje i dijaloga. Glasova koji govore o važnosti Srba u Hrvatskoj, dugom prožimanju hrvatske i srpske kulture, intenzivnoj suradnji intelektualaca i povjesničara, brojnoj zajedničkoj baštini i općoj upućenosti jednih na druge, kao onih koji se i usprkos sukobima i ratovima suočavaju s prošlošću i otvaraju prostor za dijalog.

Zato upravo ovom prilikom – barem kao simboličku gestu – upućujemo na knjige kao što su “Srbi u Hrvatskoj: od 15. stoljeća do naših dana”, “Hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam danas”, “Suživot Hrvata i Srba u Slavoniji. (Re)konstrukcija multietničkih lokalnih zajednica nakon ratnih sukoba” i mnoga druga djela o Hrvatima i Srbima, zatim na “Desničine susrete”, kao i “Tragove: časopis za srpske i hrvatske teme” te brojne druge inicijative i projekte međusobne suradnje, koje ovdje nije moguće ni izdaleka sve spomenuti. Trudit ćemo se stoga na portalu Historiografija.hr i dalje prenositi informacije jedni o drugima te poticati toliko zazivanu suradnju i dijalog.

 

Urednik portala

Branimir Janković

 

 

Historiografija.hr

Gotov film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’

11. lipnja 2019.

Dugopripremani film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ (igrano-dokumentarna drama redateljice Dane Budisavljević) konačno je gotov i bit će premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu u srpnju 2019. godine. Željeli bismo da takve priče o spašavanju srpske djece u NDH budu barem simbolična protuteža ponovnim sramotnim napadima na naše sugrađane srpske nacionalnosti.

http://historiografija.hr/?p=15278

 

 

Odgovori