Ciklus tribina “Sto godina od osnivanja Jugoslavije”: Šta je ostalo od Jugoslavije?

U sklopu ciklusa tribina “Sto godina od osnivanja Jugoslavije” hrvatski povjesničar i publicist Dragan Markovina održat će 3. travnja 2018. u Beogradu predavanje “Šta je ostalo od Jugoslavije?”.

 

 

 

 

Cejus: Centar za jugoslovenske studije

 

 

Dom Omladine Beograda

 

 

U okviru Tribinskog programa Sto godina od osnivanja Jugoslavije predstaviće se hrvatski istoričar i publicista Dragan Markovina predavanjem na temu Šta je ostalo od Jugoslavije?

 

U mesecu kada se sećamo šestoaprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine i napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju, Markovina će otvoriti brojna pitanja koja se odnose na nasleđe jugoslovenske države kao i odnos post-jugoslovenskih društava prema istom. Problematiku koja će biti razmatrana u okviru predavanja Dragana Markovine a zatim i razgovora sa publikom uvaženi gost Centra za jugoslovenske studije i Doma omladine Beograd definiše na ovaj način:

 

“Kad danas razmišljamo o stotoj godišnjici utemeljenja jugoslavenske države, savršeno smo svjesni da tu temu promišljamo unutar konteksta koji čitavu tu problematiku ili potpuno odbacuje i negira, ili je falsificira, birajući iz zajedničkog nasljeđa samo ono što mu odgovara. Ideja o nekakvoj nultoj točki s koje ćemo promatrati prošlost i društveno nasljeđe je, neovisno o različitostima motiva, gotovo posve jednaka u svim novonastalim republikama. Posebno kad je riječ o nasljeđu partizanske borbe i socijalističkog razdoblja. Stoga je ključno pitanje danas, možemo li sebi dopustiti da budemo toliko oholi i pomislimo kako je moguće graditi bilo kakvo moderno društvo na način da prešućujemo ono što smo proživjeli i biramo povratak u stanje predmodernosti, unatoč tome što nas tragovi socijalističkog modernizma tako očito okružuju? Na pitanje kad smo konkretno i simbolički najsnažnije odlučili odbaciti tu modernost, mogli bismo odgovoriti: U onom času u kojem smo odlučili da 6. april ne bude samo datum Njemačkog napada na Jugoslaviju, nego i datum napada na Sarajevo i Mostar i ideju zajedničkog življenja”.

 

 

O predavaču:

 

Dragan Markovina (1981, Mostar), hrvatski je istoričar i publicista. Titulu doktora istorije stekao je na Univerzitetu u Zagrebu. Zvanje docenta stekao je na Univerzitetu u Splitu gde je radio do 2014. godine. Živi i radi u Splitu. Jedan je od osnivača i lidera političke stranke Nova ljevica koja u Republici Hrvatskoj postoji od 2016. godine. Autor je većeg broja radova od kojih se posebno izdvajaju monografske studije: Između crvenog i crnog. Split i Mostar u kulturi sjećanja (2014), Tišina poraženog grada (2015), Povijest poraženih (2015), Doba kontrarevolucije (2017). Pre tri godine Izdavačka kuća MostArt Skripta International iz Beograda objavila je Markovininu knjigu Jugoslavenstvo poslije svega koja je naišla na značajno interesovanje čitalačke publike u Srbiji.

 

(moderatorka: Ivana Pantelić, Institut za savremenu istoriju/Cejus)

 

 

Izvor:

 

 

https://www.facebook.com/events/1626295177408218/

 

 

https://www.facebook.com/cejus.jus/

 

 

 

Odgovori