Predavanja Milovana Pisarrija i Olge Manojlović Pintar povodom beogradske predstave o Ivi Loli i obitelji Ribar

U sklopu pripreme predstave o Ivi Loli i obitelji Ribar, povjesničari Milovan Pisarri i Olga Manojlović Pintar održavaju tijekom ožujka 2018. u Beogradu predavanja o antifašizmu, kolaboraciji i uprizoravanju prošlosti.

 

 

U sklopu pripreme nove predstave, “Smrt fašizmu: o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar”, Reflektor teatar i UK Parobrod organizuju seriju martovskih predavanja na temu antifašizma u Jugoslaviji i Evropi.

 

 

U sredu, 14. marta, održaće se predavanje koje je pripremio dr Milovan Pisarri, sa temom “Kolaboracija: šta je to?”.

 

 

Procesi političke i pravne rehabilitacije ratnih zločinaca koji se dešavaju u Srbiji i regionu poslednjih godina, otvorili su pitanja o kojima ranije nije bilo potrebno razgovarati, jer je postojala opšta saglasnost oko njihove suštine. Nekritičko preispitivanje prošlosti je dovelo do ponovnog vrednovanja strana koje su se suprotstavljale u Drugom svetskom ratu. Kad su kolaboracionisti u pitanju, od činjenice da su svoje snage angažovali na izgradnji novog nacionalsocijalističkog poretka u Evropi, danas se smatra relevantnijim što su sve uradili za „dobrobit“ svog naroda.

 

Šta je dakle kolaboracija? Ko su kolaboracionisti i zašto su bili kolaboracionisti? Šta je bila kolaboracija u Srbiji?

 

Predavanje će pokušati da odgovori na ta pitanja, fokusirajući se na sve ono što se iz današnje perspektive, svesno ili nesvesno, izostavlja o onima koji su se između 1941. i 1944. godine našli na strani nacističkih i fašističkih okupatora.

 

 

Dr Milovan Pisarri je istoričar, čija oblast istraživanja se fokusira na d ratne zločine u Jugoslaviji za vreme Drugo svetskog rata. Autor je monografije “Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta”.

 

https://www.facebook.com/events/580433178965452/

 

 

 

 

U ponedeljak, 19. marta, održaće se predavanje koje je pripremila dr Olga Manojlović Pintar, sa temom “Uprizoravanje prošlosti, “Staging the past” u javnom prostoru”.

 

 

Dr Olga Manojlović Pintar je istoričarka, oblasti koje je specijalno interesuju su istorija XX veka, kolektivna sećanja i istorijska svest. Napisala je i objavila brojne članke i studije, te monografiju “Arheologija sećanja – spomenici i identiteti u Srbiji 1918 – 1989”. Radi u Institutu za noviju istoriju Srbije.

 

 

https://www.facebook.com/events/2047700715496638/

 

 

 

 

U petak, 23. marta, biče održano predavanje koje je pripremio dr Milovan Pisarri, sa temom “Antifašizam: politička, pa tek onda oružana borba”.

 

Narodnooslobodilačka borba (NOB) je bila rezultat masovnog otpora organizovanog od strane Komunističke partije Jugoslavije. Između 1941. i 1945. godine stotine hiljada ljudi se borilo protiv nemačkih, italijanskih, mađarskih, bugarskih, hrvatskih i kolaboracionističkih snaga. Oružani otpor su pružali i mnogi drugi u okupiranoj Evropi: u Francuskoj, Poljskoj, Sovjetskom savezu, Italiji, Grčkoj, Albaniji i drugde. Pokreti otpora su se mnogo razlikovali međusobno, ali su imali nešto zajedničko: politička svest o nacizmu i fašizmu. Antifašizam se u tom smislu kvalifikuje prvensvteno kao politička borba, koja počinje mnogo pre izbijanja Drugog svetskog rata, i koja nema nužno oblik oružane borbe. Jedino analizom te dugogodišnje borbe može se u potpunosti razumeti značaj NOB-a u Jugoslaviji i Evropi.

 

 

Dr Milovan Pisarri je istoričar, čija oblast istraživanja se fokusira na d ratne zločine u Jugoslaviji za vreme Drugo svetskog rata. Autor je monografije “Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta”.

 

 

https://www.facebook.com/events/1861561630523751/

 

 

Izvor i dodatne informacije:

 

 

https://www.facebook.com/reflektorteatar/

 

 

Odgovori