Dokument dijaloga: Temeljna polazišta i preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima završilo je jednogodišnji rad izradom “Dokumenta dijaloga” u kojem su iznesene “preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima”.

 

 

 

 

Vlada Republike Hrvatske

 

 

Istaknute teme

 

https://vlada.gov.hr/

 

 

Dokument dijaloga: Temeljna polazišta i preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta

 

 

https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/Vijesti/2018/02%20velja%C4%8Da/28%20velja%C4%8De/Dokument%20dijaloga.pdf

 

 

 

 

Predsjednik Vlade: BDP raste kontinuirano, a ekonomska klima u Hrvatskoj na najvišoj je razini u zadnjih deset godina

 

 

Objavljeno: 01.03.2018.

 

 

(…)

 

 

Jučerašnji je dan, kazao je, obilježilo okončanje rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Zahvalio je svim članicama i članovima Vijeća koji su proteklih godinu dana, kroz intenzivan, otvoren, argumentiran i staložen dijalog, radili na Dokumentu dijaloga, tekstu kojeg su mu jučer uručili.

Dokument ima dva dijela. Prvi dio govori općenito o totalitarizmima s kojima je hrvatsko društvo bilo suočeno tijekom 20. stoljeća, o njegovanju kulture sjećanja, pijetetu prema žrtvama, utvrđivanju istine i poduzimanju mjera prema pomirbi u hrvatskom društvu.

„Preporuke koje su nam u tom segmentu dali su vrlo korisne i Vlada će ih razmotriti i nastojati u svojim aktivnostima, posebice u pogledu obrazovanja i pravodobnog informiranja mladih, objasniti što su bili ti režimi i kakve su njihove posljedice na stanje, a nekada i zaista velike podjele u hrvatskom društvu“, rekao je Plenković.

Drugi dio dokumenta odnosi se na preporuke za moguće poboljšanje zakonskoga okvira, a nadležna ministarstva pravosuđa i uprave će ih temeljito razmotriti.

„Određene ideje koje su sadržane u tom dokumentu mogu biti korisne. Vlada, naravno, zadržava pravo da donese svoje procjene i svoje odluke o tome što treba dodatno normirati i, ukoliko treba, na koji način. Ono što je posebno važno u ovom dokumentu jest to da se vrlo jasno osuđuju totalitarizmi, bez ikakvih dilema i bez ikakvih ograda. Sve ono što se odnosi na razdoblje 1941.-1945., nacizma, fašizma, ustaštva, četništva, je vrlo precizno ponovljeno da je u suprotnosti s Ustavom i da tu nema nikakvih dilema. To se odnosi i na pozdrav „za dom spremni“, koji ima vrlo jasan, protuustavan karakter “, poručio je predsjednik Vlade.

Vijeće je nedvosmisleno jasno kod poštivanja antifašizma u Drugom svjetskom ratu, kazao je predsjednik Vlade. Ali, dodao je, govori i o kompromitaciji u razdoblju nakon 1945. i s te strane osuđujućih konotacija za simbole toga režima.

Predsjednik Vlade kazao je da je riječ o vrlo vrijednom i izbalansiranom dokumentu koji je dao doprinos kakav još nije postojao u hrvatskoj javnosti.

„Vlada će na temelju ovoga dokumenta donositi svoje odluke kada procijeni da je za to pravo vrijeme“ , poručio je.

(…)

 

Izvor: https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-bdp-raste-kontinuirano-a-ekonomska-klima-u-hrvatskoj-na-najvisoj-je-razini-u-zadnjih-deset-godina/23426

 

 

 

http://vijesti.hrt.hr/432461/za-dom-spremni-koristiti-u-iznimnim-situacijama-petokraka-nije-sporna

 

 

http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Vijece-za-suocavanje-s-posljedicama-vladavine-nedemokratskih-rezima-Za-dom-spremni-samo-za-poginule-HOS-ovce

 

 

http://hr.n1info.com/a283918/Vijesti/Odluka-o-ZDS-i-zvijezdi-petokraci.html

 

 

Odgovori