Tribina Trećeg programa Hrvatskog radija „Izbjegava li ljevica dijalog i polemiku s ideološkim neistomišljenicima?“

Treći program Hrvatskog radija u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizira u četvrtak, 15. veljače 2018. u 20 sati tribinu o temi izbjegava li ljevica dijalog i polemiku s ideološkim neistomišljenicima?

 

 

HRT – HR3 15.02.2018. 20.00 – 22.00

 

 

Tribina Trećeg programa

 

 

Treći program Hrvatskog radija u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5., organizira tribinu o temi izbjegava li ljevica dijalog i polemiku s ideološkim neistomišljenicima?

 

 

Aktivisti lijevo-liberalnih ideologija u mnogim su zapadnim zemljama bili nositelji ideje demokratičnosti, pluralizma, slobode govora, te prava na mišljenja i stavove protivne uvriježenima. Mnoge ideje koje su u konzervativnim društvima predstavljale tabu, lijevo-liberalna opcija pretvorila je u legitimne teme razgovora, dijaloga, polemike i u konačnici, slobode izbora.

 

No nakon propasti komunizma 1990-ih zapadnjačka ljevica kao da je sasvim izgubila tlo pod nogama. Nakon što se jasno pokazalo da su radnička prava daleko bolje zaštićena na kapitalističkom Zapadu nego na komunističkom Istoku, glavna tema ljevice – društvena ravnopravnost kroz raspodjelu materijalnih resursa – više ni ljevičarima nije bila zanimljiva. Ljevica se kroz nevladine udruge prikopčala na proračunska sredstva koja uplaćuju kapitalisti, radnici i seljaci, te se usredotočila na svjetonazorske i ideološke teme drukčijeg sadržaja: potkopavanju tradicionalnih vrijednosti, takozvanoj “rodnoj” ravnopravnosti, uvođenju uniseks zahoda na sveučilišta, očuvanju okoliša na Antarktiku, propagiranju anacionalnog kozmopolitizma, suzbijanju domoljublja, kvazipacifizmu, pravima seksualnih manjina ili liberalizaciji droga.

 

No u zagovaranju svojih programa, ljevica sve više ostavlja dojam da je izgubila uvjerljivost argumenata te da izbjegava polemiku s konzervativnim protivnicima. One koji se ne slažu s ljevičarskim programima, napada se ad hominem i nerijetko ih se naziva pogrdnim imenima kao što su klerofašist, nacionalist, šovinist, rasist, homofob, islamofob. U Hrvatskoj se tome popisu može pridodati i riječ desničar. Počesto ispražnjena od sadržaja, ljevica svoju relevantnost nameće difamacijom i blaćenjem suprotne strane.

 

Pogrdnim imenima, umjesto argumentima ljevičari zasipaju prominentne nositelje konzervativnih vrijednosti, od društveno aktivnih biskupa Katoličke crkve, intelektualaca i javnih ličnosti, do udruga koje zagovaraju život, obitelj i domoljubne vrijednosti. Kroz koncept političke korektnosti, a sada pomalo i pod krinkom govora mržnje, nastoji se ušutkati konzervativni glas o nizu društvenih tema.

 

Zašto ljevica na Zapadu izbjegava izravnu polemiku s desno-konzervativnim suparnicima? Je li ljevica odustala od osnovnih načela demokracije, a to su argumentiran dijalog i pluralizam?

 

O tim će temama na Tribini koju vodi Boris Havel govoriti Marija Selak, Denis Kuljiš i Igor Peternel

 

Izvor: http://radio.hrt.hr/ep/tribina-treceg-programa/242993/

 

 

Odgovori