Predstavljanje knjige “Bukovina. Prijevodi s ukrajinskoga”

Predstavljanje će biti 12.12.2017. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U knjizi je prikazan povijesni aspekt, središnji grad Černivci, Hotynska bitka 1621. godine, prostor na kojem su ratovale hrvatske postrojbe u Prvom svjetskom ratu…

 

 

 

 

Katedra za ukrajinski jezik i književnost predstavlja knjigu Bukovina. Prijevodi s ukrajinskoga. Biblioteka Ucrainiana Croatica, knjiga 15.

 

Priredili Jevgenij Paščenko i Tetyana Fuderer.

 

 

Recenzenti:

Dr. sc. Željka Čelić

Dr. sc. Cvijeta Pavlović

Dr. sc. Martin Previšić

 

 

Prevoditelji studenti kolegija Teorija i praksa prevođenja, prevoditeljsko-kulturološki smjer sveučilišnoga diplomskog studija ukrajinskog jezika i književnosti: Kristina Barać, Katarina Črnko, Gordan Grgić, Ana Ivančić, Bruno Robert Kirinić, Martina Markelić, Kristina Turin i Aleksandra Vračević.

 

 

Ukrajinska povijesna pokrajina Bukovina predstavljena je u ciklusu Put kroz Ukrajinu knjižnice Ucrainiana Croatica (knj. 15). Knjiga donosi radove ukrajinskih autora u prijevodima studenata ukrajinistike. Prikazan je povijesni aspekt, središnji grad Černivci te druge osobitosti dijalekata i pučke tradicije. Posebna je pozornost posvećena prikazu Hotynske bitke 1621. godine, koja je poslužila kao poticaj za nastanak epa “Osman” Ivana Gundulića. Prikazana je polietnička struktura s dominirajućim ukrajinskim stanovništvom. Bukovina je posebno zanimljiva i kao prostor na kojem su ratovale hrvatske postrojbe u godinama Prvoga svjetskog rata. Književnost predstavljaju pisci, poznati u prijevodima na hrvatski ili tipološki srodni hrvatskoj književnosti različitih razdoblja.

 

 

Konferencijska dvorana knjižnice FFZG, drugi kat.

 

 

Utorak, 12.12.2017, 15,30.

 

 

O knjizi će govoriti

urednici, recenzenti, prevoditelji.

 

 

Više pojedinosti o izdanju:
http://www.ffzg.unizg.hr/wp-content/uploads/2017/12/Bukovina_sadrzaj.pdf

 

 

Naslovnica knjige:
http://www.ffzg.unizg.hr/wp-content/uploads/2017/12/Bukovina-naslovnica.pdf

 

Odgovori