HRT prigodnim programom obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Tom prigodom Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 18. studenog 2017. emitirat će niz informativnih i dokumentarnih emisija kao dio posebnog televizijskog i radijskog programa.

 

 

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ove će godine emitirati prigodan program. U subotu 18. studenoga na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) od 9.45 na rasporedu je izravan prijenos iz Vukovara pod naslovom Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2017. Kao i prošle godine, prenosit će se i program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Škabrnje. Dvije kolone koje spajaju dva grada stradalnika pratit će HRT-ovi reporteri – u Škabrnji Edi Škovrlj, a u Vukovaru Stela Sep, Kristina Pešić, Igor Dunaj, Zoltan Kabok, Petar Vlahov, Eugen Husak i Igor Rotim. Uz izravna uključenja sa sugovornicima te sudionicima tragičnih događaja i junačke obrane bit će emitirane i reportaže o zatočenim i mučenim braniteljima, silovanim ženama, svjedočanstvo branitelja koji je preživio Ovčaru te o Hrvatskome radiju Vukovar, koje su snimili Sanja Mikleušević Pavić, Nataša Ban, Zrinka Perić, Ivica Grudiček i Edi Škovrlj.

 

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata misu za sve poginule i nestale branitelje i civile služit će požeški biskup monsinjor dr. Antun Škvorčević u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima iz svih hrvatskih nadbiskupija i biskupija te brojnim hodočasnicima pristiglima u Vukovar. Izravan je prijenos na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 13.00. Redatelj je Neven Mihael Dianežević, a urednik i komentator Dragutin Siladi.

 

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 15.25 bit će prikazan dokumentarni film Vukovarski junak Blago Zadro. Prvi hrvatski general Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine, a toga je dana u rodnome Ledincu u Hercegovini dan sjećanja na legendarnoga vukovarskog zapovjednika. Od svoje je desete godine Blago Zadro živio u Vukovaru, odnosno Borovu Naselju, gdje je i poginuo 16. listopada 1991. godine predvodeći suborce u obrani kućnoga praga. Malo je junaka Domovinskoga rata koji su tako visoko na Oltaru Domovine, a opet tako malo o njima znamo. Uz Blagu Zadru u obrani Vukovara i Republike Hrvatske borila su se i dvojica njegovih sinova. Stariji Robert kao dobrovoljac je 1992. godine otišao u Hercegovinu te poginuo na Kupresu, ni 50 kilometara zračne linije od rodne kuće svojega oca.

 

 

Film HRT-ova autora Darka Dovranića priča je o obitelji Blage Zadre. Uz suprugu Katicu i majku Milu u filmu govore sin Tomislav te braća Pavo i Stanko. Iskorišteni su arhivski videomaterijali iz obiteljske zbirke i zbirki Tomislava Merčepa te Hrvatske radiotelevizije, a o Blagi Zadri kao zapovjedniku govore i njegovi suborci s Trpinjske ceste. Snimatelj je Branko Cahun.

 

 

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20.05 na rasporedu je film Harrisonovo cvijeće. Fotoreporter Harrison Lloyd odlučio je prekinuti karijeru ogorčen nasiljem koje je zabilježila njegova kamera. Njegov ga posljednji zadatak vodi u Republiku Hrvatsku tijekom pada Vukovara, gdje uskoro i nestane. Ne mogavši se pomiriti s navodnom Harrisonovom smrću, njegova supruga Sarah kreće na put prema Vukovaru, a društvo su joj fotoreporteri Yeager, Kyle i Marc. Zgroženi ratnim zločinima pokušavaju odgovoriti Sarah od opasnoga putovanja, no uzalud.

 

 

Film Harrisonovo cvijeće uvjerljivo dočarava potresne dane pada Vukovara kroz perspektivu Amerikanke u neizvjesnoj potrazi za nestalim suprugom. Ratni su prizori iznimno realistični, a poneki su se dokumentarni prizori posve stopili s ostatkom filma dodatno pridonijevši prikazu okrutnih ratnih zbivanja. Iako prepun američkih glumačkih zvijezda, među kojima je i dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu Adrien Brody, Harrisonovo cvijeće zapravo je francuski film okrenut europskoj publici, koji ponovno aktualizira ratne zločine. Andie MacDowell ostvarila je iznimnu ulogu žene koja u potrazi za suprugom zanemaruje djecu i posao uvjerena kako bez suprugova prestaje i njezin život. Ostale uloge tumače David Strathairn, Elias Koteas, Brendan Gleeson i Alun Armstrong.

 

 

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 22.10 bit će prikazan dokumentarni film Srce Vukovara posvećen velikim humanistima i junacima, zaposlenicima i pacijentima vukovarske bolnice. Film nam kroz iskaze samih protagonista govori o okolnostima u vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskoga rata.  Uvjeti u kojima je medicinsko osoblje te bolnice uspijevalo ne samo funkcionirati, nego čak biti i vrlo učinkovito, gotovo je nevjerojatno. Budući da je grad bio 90 dana u neprijateljskome okruženju i pod stalnim granatiranjem, bolnica je skrbila za više od 400 teških ranjenika i isto toliko lakših. Bez osnovnoga medicinskog materijala, krvi, krvne plazme, analgetika, anestetika i ostaloga velik je problem bio i nedostatak vode, hrane i struje.

 

 

Kako su se odvijale teške operacije kao što su amputacije u takvim uvjetima, kako se osoblje snalazilo za krv, kako su razvijali rendgenske snimke, sprječavali gangrene, rješavali problem anesteziranja pacijenata i brojnim drugim okolnostima s kojima su se susretali gledatelji će moći doznati u dokumentarnome filmu Srce Vukovara.

 

 

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 23.43 na rasporedu je domaći dokumentarni film 101. za Hrvatsku autora Mire Andrića. U dokumentarnome filmu sudjeluju povjesničari te više od šezdeset sugovornika koji govore o početku Domovinskoga rata i ratnome putu 101. brigade. Film je snimljen u koprodukciji s Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 101. brigade Zbora narodne garde / Hrvatske vojske Zagreb – Susedgrad i u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskoga rata te uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Mjesne samouprave Susedgrad i drugih. Na primjeru 101. brigade film prikazuje Domovinski rat i višegodišnju suradnju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 101. brigade Zbora narodne garde / Hrvatske vojske Zagreb – Susedgrad sa školama, pripadnicima brigade i učenicima u promicanju vrijednosti Domovinskoga rata.

 

 

Na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u subotu 18. studenoga u 20.05 na rasporedu je dokumentarni film Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića. Film proučava događaje iz razdoblja početka Domovinskoga rata, prati dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Republiku Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane Vukovara i mučeničku smrt na Ovčari, a sve iz vizure njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za podacima kako bi došla do posmrtnih ostataka svojega sina.

 

 

Film Sve je bio dobar san izazvao je veliko zanimanje javnosti i prikazan je pred brojnom publikom u kinima diljem Republike Hrvatske, a nagrađen je i priznat na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima. Redatelj je Branko Ištvančić, scenaristi su Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko, snimatelji Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić i Joakim Erdelji, montažeri Silvije Magdić i Branko Ištvančić, dizajner zvuka Pere Ištvančić, skladatelj glazbe Dalibor Grubačević, producenti Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić, a za produkciju su odgovorni Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i udruga Artizana. Koproducent je Hrvatska radiotelevizija.

 

 

Na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) u subotu 18. studenoga s početkom u 13.45 na rasporedu je dokumentarni film Živjeti vukovarske priče. U svijesti ljudi postoji opća slika vukovarskih stradanja. Međutim, nju čini zbroj pojedinačnih tragedija i drama. Dokumentarni film Živjeti vukovarske priče snimljen 2001. godine počinje slikom koja je nastala u najtežim danima Domovinskoga rata, 18., 19. i 20. studenoga 1991. godine u Vukovaru. Na snimkama se vide pojedinci u posebnim situacijama, a autori su filma istraživali što se s njima poslije događalo. Oni su uglavnom živi i većina njih drži da su ostali živi upravo zato što su bili snimljeni.

 

 

Naime, najteži zločini i umorstva zbivali su se ondje gdje kamera nije bilo. Autori su ih pronašli i snimili njihova svjedočenja o tome što se događalo prije i neposredno nakon što ih je kamera snimila 1991. godine. Bile su to snimke engleskih i srpskih televizijskih ekipa jer tada kamere Hrvatske radiotelevizije nisu mogle biti u Vukovaru.

 

 

Mala Tanja rođena je kao nedonošče u lipnju 1991. godine. Ostala je u vukovarskoj bolnici u inkubatoru, a roditelji su joj već pokraj kolovoza prognani. Izgubili su kontakt s njom, a kad je pao Vukovar, nisu je pronašli ni na jednome popisu. Tek kad je Tanja imala šest mjeseci i kad je majka pretpostavljala da više nije živa, ponovno su je pronašli. Osim o Tanjinoj sudbini film govori o još nekoliko potresnih sudbina. Sve su vrlo dramatične, a neke ne završavaju sretno kao Tanjina. Time film gledatelju želi približiti osobne osjećaje sudionika tijekom tih mračnih dana. Autor je filma Branko Lentić u suradnji s novinarom Josipom Šarićem.

 

 

Na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) s počekom u 16.40 na rasporedu je koncert pod naslovom Vukovarski requiem Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zbora Hrvatske rediotelevizije te akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić i ženskoga zbora Ansambla Lado održanoga 18. studenoga 2004. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića.

 

 

Na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u subotu 18. studenoga s početkom u 13.10 bit će prikazan dokumentarni film Dominika Zena Vukovar – osvrti i sjećanja snimljen 2005. godine. Od posljednjega tjedna kolovoza do 18. studenoga 1991. godine trajalo je najintenzivnije razdoblje bitke za Vukovar u kojemu je ona postala svojevrsnim fenomenom koji nosi naziv Vukovar ’91. Tromjesečna obrana Vukovara od srbijanske oružane agresije ključni je događaj suvremene hrvatske povijesti jer vojni, politički i međunarodni pokazatelji svjedoče kako bez Vukovara 1991. godine ne bi bilo ni sadašnje hrvatske države.

 

 

I Hrvatski radio (HRT – HR) je pripremio poseban program u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i HRT – Radiju Osijek u subotu 18. studenoga od 9.55 do 12.50 na rasporedu je izravan prijenos iz Vukovara s uključenjima izvjestitelja i razgovorima s članovima obitelji poginulih i nestalih, preživjelim dragovoljcima različitih postrojba, članovima braniteljskih udruga i drugima koji su iz različitih dijelova Republike Hrvatske došli odati počast Gradu Heroju. Od 13.00 do 14.45 slijedi prijenos mise za sve poginule hrvatske vukovarske branitelje i žrtve. Urednik je Davor Lončarić.

 

 

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) od 15.30 do 16.00 emitirat će posebnu emisiju urednice Tatjane Mautner posvećenu vukovarskoj tragediji, a od 17.30 do 18.00 emisiju Žane Morović Rudić posvećenu tragediji u Škabrnji.

 

 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Dan sjećanja na žrtvu Vukovara pratit će u informativnim emisijama, a cijeli će program tijekom toga dana biti obilježen prigodnom glazbom.

 

 

HRT – Radio Sljeme kroz reporterska će javljanja i informativne emisije te ostali program pratiti više događanja koja se organiziraju u Zagrebu, a posvećena su vukovarskoj žrtvi. Također će kroz informativni program izvješćivati i o prigodnim programima u samome Vukovaru.

 

 

Prigodne programske sadržaje u subotu 18. studenoga emitirat će i HRT – Radio Dubrovnik, HRT – Radio Knin, HRT – Radio Pula, HRT – Radio Rijeka, HRT – Radio Split, HRT – Radio Zadar te međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske. Svi će navedeni programski sadržaji biti dostupni i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

 

 

Izvor: http://daniponosa.hrt.hr/dani-sjecanja-2017/3/hrt-prigodnim-programom-obiljezava-dan-sjecanja-na

 

 

 

 

Odgovori