Predavanja i projekcije filmova “Jugoslovenski socijalizam na filmu”

U Beogradu u rujnu 2017. započinje ciklus predavanja i projekcije filmova pod naslovom “Jugoslovenski socijalizam na filmu”.

 

 

 

 

01.09.2017|Jugoslovenska kinoteka, Kosovska 11, Beograd|Rosa Luxemburg Stiftung

 

 

JUGOSLOVENSKI SOCIJALIZAM NA FILMU

 

 

Predavanja i projekcije filmova

 

 

 

«Film je za nas najvažnija umetnost» – istakao je 1922. godine Lenjin a to je postala lozinka i za jugoslovensku kinematografiju. Zakonska odredba u prvom članu Osnovnog zakona o filmu iz 1956. godine pocrtava ono što je jugoslovensko samoupravno društvo očekivalo od filma: «Ovim zakonom se određuju odnosi na području proizvodnje, prometa i prikazivanja filmova kao privredne delatnosti, koja ima poseban kulturni i prosvetni značaj.» Mnoge okolnosti, od nerazvijenog filmskog zanata i tehničkih nedostataka preko nemogućnosti društvenog dogovora oko definisanja profila kinematografije koja bi dolikovala socijalističkom samoupravnom društvu do promena na nivou celokupne društvene organizacije, uticaće da se od kulturnog i prosvetnog zadatka filma ubrzo odustane a da se kinematografija posmatra kao profesionalna i privredna delatnost. Već 1974. godine i negde oko petstotog jubilarnog igranog jugoslovenskog filma postalo je jasno da ovako usmerenje uzima danak: riskantni koprodukcijski poslovi su doveli mnoga preduzeća do ivice propasti ili likvidiranja, imperativ uspeha na međunarodnim festivalima potiskivao je eksplicitno socijalističku sadržinu u drugi plan. Bavljenje savremenošću, artikulisano u zahtevu Komunističkog manifesta da u komunističkom društvu sadašnjost vlada nad prošlošću, održavalo je vezu sa kuturnim i prosvetnim implikacijama umetnosti i njenom ulogom u razumevanju i kreiranju horizonta budućnosti, neophodnog kao uporište za društvenu promenu u nešto bolje. Pitanje o načinu na koji film tretira važne društvene teme i protivrečnosti i dileme samoupravnog socijalističkog društva, postaviće poetiku i politiku fima u centar promišljanja i kritike, kako na samom filmu tako i u tekstualnoj proizvodnji o filmskoj umetnosti. Filmska umetnička praksa demonstrirala je svoj odnos prema jugoslovenskoj socijalističkoj stvarnosti dvojako – beležeći stanje i okolnosti bez dubljeg razumevanja njihove slojevitosti i proizvodeći filmske prezentacije koje su nudile priloge za promenu stanja i okolnosti.

 

 

Istraživačko-obrazovni projekat «Jugoslovenski socijalizam na filmu» se posvećuje ponovnom pregledu upravo filmova koji se, po svom pristupu društvenoj stvarnosti prve dve faze jugoslovenskog samoupravnog socijalizma, javljaju kao metoda novog sagledavanja te diverzifikovane stvarnosti. Projekat se sastoji od istraživanja i otvorenog javnog programa strukturiranog oko pet koncepata, a koji će u formi mesečnih javnih događaja i programacije filmova uz pozvane predavače/ice trajati od septembra do decembra 2017.

 

 

ISTRAŽIVANJE, KONCEPCIJA I PROGRAMACIJA: Isidora Ilić i Boško Prostran (Doplgenger)

 

 

TEME: samoupravljanje, društveni standard, samoupravno društvo i kultura, marginalizovani, žensko pitanje.

 

 

PREDAVAČI/CE: Isidora Ilić | Slobodan Karamanić | Rastko Močnik | Tijana Okić | Rade Pantić | Boško Prostran | Milan Rakita.

 

 

MESTO I VREME JAVNOG PROGRAMA:

Septembar – decembar 2017. | Jugoslovenska kinoteka | Kosovska 11 | Beograd

 

 

Istraživačko-obrazovni projekat «Jugoslovenski socijalizam na filmu» organizuju udruženje Transimage iz Beograda i Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe uz podršku Jugoslovenske kinoteke i Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

 

 

Izvor: http://www.rosalux.rs/bhs/jugoslovenski-socijalizam-na-filmu

 

 

Odgovori