Umro Piotr S. Wandycz

Umro je istaknuti povjesničar Piotr S. Wandycz (1923-2017), autor poznate knjige “Cijena slobode – povijest Srednjoistočne Europe od srednjega vijeka do danas” koja je prevedena na hrvatski 2004.

 

 

 

 

Piotr Wandycz

 

http://emeritus.yale.edu/fellows/piotr-wandycz

 

 

 

Piotr S. Wandycz

 

Cijena slobode. Povijest Srednjoistočne Europe od srednjega vijeka do danas

 

 

Zagreb: Srednja Europa, 2004, 415 str. (preveo Marko Majerović)

 

 

Prijevod djela: The price of freedom

 

 

Knjiga američkog povjesničara P. S. Wandycza daje sustavan i cjelovit prikaz povijesti Srednjoistočne Europe. Slijedeći kronološki okvir od srednjega vijeka do današnjeg vremena, autor tematski prikazuje povijest Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske. Govori o takvim problemima i kontroverzama kao što su suprotnosti između industrijski razvijenog Zapada i agrarnog Istoka, o pojavi modernog nacionalizma, o razvoju demokracije te o autokraciji i komunizmu u Srednjoistočnoj Europi.

 

 

 

 

Knjiga američkog povjesničara poljskog porijekla Piotra Wandycza, daje sustavan i cjelovit prikaz povijesti Srednjoistočne Europe. Počevši od srednjeg vijeka, autor tematski prikazuje povijest Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Povijesni pregled tih zemalja zapravo je priča o suprotnostima i kontroverzama između industrijski razvijenog Zapada i agrarnog Istoka, o stvaranju mnogih nacija i nacionalizama, o sporom razvoju liberalne demokracije, te o komunizmu i podređenosti tih zemalja bivšem SSSR-u.

 

 

 

 

Objavljivanje moje knjige na hrvatskom jeziku dočekujem s velikim zadovoljstvom te nadom da će naići na interes čitatelja. Neupitno je, naime, da stanovnici zemalja koje ovdje zovem Srednjoistočnom Europom, često mnogo više znaju o Francuskoj, Njemačkoj ili Italiji nego o svojim susjedima u regiji. U prikazu, koji je pokušaj sagledavanja Srednjoistočne Europe kao cjeline, vodio sam se s nekoliko osnovnih pretpostavki.

 

Usprkos određenim razlikama, narode ovoga dijela Europe povezuju brojne veze, tradicija i iskustva vrijedna pamćenja. Jedino u širem kontekstu možemo bolje razumijeti povijest vlastite zemlje, uvidjeti Što je u toj povijesti jedinstveno i posebno, a što dijelimo s drugima.

 

Smisao i upotrebljivost termina Srednjoistočna Europa – to jest istočni dio Srednje Europe – nastojim objasniti u prvom poglavlju slijedeći put istaknutoga poljskog povjesničara Oskara Haleckog. Upotrebljavam ga ipak u užem smislu za prostor povijesne Poljske, odnosno Poljsko-Litvanske Unije, zemalja krune sv. Vaclava i Slovačke – iako je državno-pravna veza Češke i Slovačke bila kratkog vijeka – te zemalja krune sv. Stjepana zajedno s Hrvatskom. Karakter veza potonje zemlje s Ugarskom dvojben je i stranci ga ne shvaćaju uvijek, odnosno ne tumače ga ispravno.

 

 

 

 

Tomislav Galović

 

 

Cijena slobode u Srednjoistočnoj Europi. Piotr Stefan Wandycz (2004), Cijena slobode. Povijest Srednjoistočne Europe od srednjega vijeka do danas, Zagreb: Srednja Europa, str. I-Xll; 1-420.

 

 

Radovi Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 38, 2006.

 

 

http://hrcak.srce.hr/51850

 

 

Odgovori