Predstavljanje knjiga Reane Senjković i Andree Matoševića i diskusija o etnografiji socijalizma

U srijedu, 31. svibnja 2016. u 18 sati u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

 

 

Muzej Jugoslavije
u okviru programa
Razgovori o Jugoslaviji – uvod u (post)jugoslovenske studije (Razgovori 17)
poziva vas u sredu 31. maja u 18 časova na predstavljanje knjiga:

 

Svaki dan pobjeda: kultura omladinskih radnih akcija,
Reane Senjković i
Socijalizam s udarničkim licem: etnografija radnog pregalaštva
Andree Matoševića
kao i diskusiju o etnografiji socijalizma.

 

Autori će međusobno predstaviti i komentarisati knjige i diskutovati sa publikom.

 

 

O knjizi Svaki dan pobjeda: kultura omladinskih radnih akcija (2016)

 

Svaki dan pobjeda prva je postjugoslovenska kulturno-antropološka studija o fenomenu radnih akcija u Jugoslaviji čija se izuzetna vrednost ne iscrpljuje samo u pionirskoj ulozi. Štaviše, ni u samom socijalizmu nije napisana ovako opsežna i temeljna monografija u čiju analitičku perspektivu ulaze različiti tipovi kulturnih praksi: od književnosti, filmova, sećanja, medija, domaćih i stranih, koji su kreirali značenja radnih akcija. Analizirajući obilje raznovrsne građe, poput filma Prekobrojna Branka Bauera, Krležinog teksta Izlet na omladinsku prugu Brčko–Banovići, sve do manje poznatih radova kao što je zbornik The Railway: An Adventure in Construction, koji je uredio britanski istoričar Edvard Palmer Tompson, iskreno oduševljen idejom i praksom radnih akcija s kojima se susreo u Jugoslaviji, autorka donosi inovativan i iscrpan pogled na taj fenomen koji je u socijalističkoj Jugoslaviji imao gotovo mitski status. Ukratko, neophodno štivo u „ovom strašnom času” prekarijata i devalvacije vrednosti rada za opšte dobro. (dr sc. Maša Kolanović)

 

O autorki

Reana Senjković – Diplomirala je i magistrirala na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, a na Odseku za etnologiju istog fakulteta doktorirala je 1997. godine. U Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu zaposlena je od 1990. godine, od 2012. kao naučna savetnica u trajnom zvanju. Autorka je pet naučnih monografija i niza naučnih članaka. Za knjigu Izgubljeno u prijenosu: Pop iskustvo soc kulture primila je Godišnju državnu nagradu za nauku (2009). Knjigu Svaki dan pobjeda: kultura omladinskih radnih akcija objavila je 2016. godine. Voditeljka je na projektu Closing the Gap Between Formal and Informal Institutions in the Balkans (INFORM), Obzor 2020, 2016–2019, te voditeljka projekta Transformacija rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj (2017–2021).

 

O knjizi Socijalizam s udarničkim licem: etnografija radnog pregalaštva (2015)

 

Delo je u naučnom i stručnom pogledu izuzetno relevantno jer omogućava analitički pogled u temu rada, radnih praksi i ideologizacije rada kontekstualizovanu u periodu ranog, razvijenog i poznog socijalizma u Jugoslaviji, predstavljajući time pionirski poduhvat u domenu etnologije i antropologije . Brižljivim istraživanjem pokazuje nam kako se kroz promene načina govora o udarnicima i udarništvu može slikovito pratiti transformacija društva koje su udarnici „gradili” – od utopijskog zanosa u ranom poratnom dobu, preko „kulturizacije” udarništva u vremenu porasta standarda i zaborava koji je usledio, zajedno sa istrošenošću društvenog modela, do savremenih postsocijalističkih evokacija, u nostalgičnom ključu, vremena kada su radnici, makar i ideološki, predstavljali centralne figure proizvodnog sistema. (dr sc. Ildiko Erdei)

 

O autoru

Andrea Matošević (1979) docent je i viši naučni saradnik na Katedri za socio-humanističke nauke Odeljenja za interdsciplinarne, italijanske i kulturološke studije Univerziteta Jurja Dobrile u Puli, te jedan od osnivača Centra za kulturološka i istorijska istraživanja socijalizma. Predaje kolegijume iz polja etnologije i antropologije. Objavio je tridesetak naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima radova, te tri knjige: Pod zemljom. Antropologija rudarenja na Labinštini u XX stoljeću (2011), Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva (2015), te kao koautor s Teom Škokić Polutani dugog trajanja. Balkanistički diskursi (2014). S Ladom Duraković uredio je zbornik radova Socijalizam na klupi. Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike (2013).

 

 

O programu: Razgovori o Jugoslaviji – uvod u (post)jugoslovenske studije redovan je program Muzeja Jugoslavije pokrenut 2014. godine. Program je zamišljen kao kulturološka, transdisciplinarna analiza raznih jugoslovenskih fenomena, društvenih odnosa i praksi, direktno na liniji misije Muzeja kao „mesta otvorenog dijaloga i razmene znanja i iskustava“. Ciljevi programa su povezivanje i umrežavanje sa institucijama, organizacijama i pojedincima koji se na različite načine bave Jugoslavijom; propitivanje i problematizacija postojećih mišljenja, znanja i perspektiva; stvaranje osnova za edukativni i naučno-istraživački rad u Muzeju Jugoslavije.

 

Više informacija i arhiva: http://razgovori.mij.rs/

 

Izvor:

 

http://www.mij.rs/programi/477/predstavljanje-knjiga-reane-senjkovic-i-andree-matosevica-i-diskusija-o-etnografiji-socijalizma..html

 

 

Odgovori