Janina Kujawska-Tenner, „Oaza u Crikvenici. Sudbina kolonije poljskih emigranata u Jugoslaviji tijekom Drugoga svjetskog rata“

U jeku Drugog svjetskog rata grupa žena s djecom pronašla je u crikveničkom hotelu Slavija spas od nacističkih progona u rodnoj Poljskoj. U knjizi su sjećanja jedne od djevojčica koje su boravile u toj oazi mira na obali Jadranskog mora.

Prvi predstavnici poljskih izbjeglica u Crikvenici bile su majke s djecom – stanovnici Švicarskog doma za poljsku djecu. Taj dom bio je spoj prihvatilišta s internatom za više od dvadeset žena s djecom (ukupno sedamdeset do osamdeset osoba), većinom supruga vojnika koje je rat razdijelio od muževa i protjerao iz Poljske. Dom se nalazio u velikom iznajmljenom hotelu Slavija, a njegova voditeljica postala je moja majka, Maria Kujawska, liječnica i društvena i politička aktivistica iz Šleske. Stanarke, koje su same vodile cijelo domaćinstvo, u njemu su imale osiguran smještaj, uzdržavanje i liječničku skrb. Uz to, donatori iz Švicarske slali su pakete s odjećom, posteljnim rubljem, farmaceutskim proizvodima, higijenskim potrepštinama, igračkama i slatkišima.

Dvojezično hrvatsko – englesko izdanje.

Preveo s poljskoga Slaven Kale.

Prevela na engleski Krystyna Skarbek.


Izvori:

https://historiografija.ba/knjige/jugoistocna-evropa/sudbina-kolonije-poljskih-emigranata-u-jugoslaviji


Odgovori