Održana regionalna škola “Devedesete u Jugoslaviji – novi izvori i metodologije”

Fundamentalno je važno da se proučavaju i kritički preispituju ratne 90-te, jer ako se ova društva ne podvrgnu kritičkom propitivanju i izučavanju 90-ih, ako se mladi ne upoznaju sa svim strahotama tog perioda, postoji realna opasnost da nam se neke loše stvari ponove”, jedan je od zaključaka sa prve regionalne škole Devedesete u Jugoslaviji – novi izvori i metodologije”, održane od 4. do 8. oktobra 2024. godine u Budvi.

Tokom trajanja Škole, učesnici/e iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore imali su priliku da uče o različitim pristupima proučavanju 90-ih, ali i primjeni savremenih metoda za bolje razumijevanje ovog vremena. Sa njima su radili istoričari Milivoj Bešlin, viši naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Adnan Prekić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Filip Kuzman, rukovodilac Istorijskog muzeja Crne Gore, Ana Radaković, istraživačica Muzeja 90-ih, kao i Sanja Radović. Takođe, dio predavačko-radionačarskog tima bili su i reditelj Andro Martinović, direktor Kulturnog centra Grad / Inicijativa Muzej 90-ih Dejan Ubović, zatim Miloš Vukanović, predsjednik Udruženja profesora istorije HIPMONT, Vukan Ražnatović, rukovodilac Muzeja kralja Nikole na Cetinju, Maja Marinović i Damir Suljević iz CGO-a.

U okviru intenzivnog i interaktivnog programa, obrađene su različite teme, poput uticaja ideologije nacionalizma na rat i raspad Jugoslavije, pozicioniranja usmene istorije u razumijevanju 90ih, zatim značaj arhive Haškog tribunala, ali i spomeničke kulture, a dat je i osvrt na crnogorske društveno-političke prilike 90-ih, kao i na današnji pogled mladih na 90-te. To su pratile i projekcije filmova i diskusija o njima, predstavljena je izložba “Lavirint 90-ih”, a učesnici/e su imali priliku podijeliti i svoje priče kroz postavku ličnih predmeta iz tog perioda. U okviru programa bile su i studijske posjete Herceg Novom i Morinju, kao mjestima zločina i sjećanja, uz predavanja o procesu suočavanja sa prošlošću i procesuiranju ratnih zločina u Crnoj Gori. Konačno, dio programa bili su i edukativno-zabavni sadržaji, poput ex-YU večeri “Ukusi mog zavičaja” i kviza poznavanja 90-ih, koji su poslužili kao kreativna platforma za restrospekciju naučenog i povezivanje učesnika/ca.


Cjelokupni članak dostupan je na sljedećoj poveznici:


Odgovori