Mirana Likar, „Pripovjedač“

Koliko smo kovači vlastite sreće, a koliko sudbinom poslovično malog čovjeka upravljaju neposredne okolnosti, porijeklo, pamet, svjetski događaji koje poslije zovemo povijest?

Život Nikolaja Šturma ogledni je primjer odnosa tih silnica u dvadesetom stoljeću: mladić iz proleterske obitelji promijenio je sedam uniformi tijekom Drugog svjetskog rata, nebrojeno puta bio na rubu smrti, u okovima, u gladi, osuđen na smrt. Preživio je ratne strahote, vratio se u Jugoslaviju kao ruski vojnik, što mu je ponovno ugrožavalo život, usprkos skojevskoj i partizanskoj prošlosti. No, Nikolaj kao da je bio predodređen da postane svjedok povijesti: iznadprosječne pameti, visok, zgodan, spretan, neuobičajeno sretno odgojen zahvaljujući iznimnoj majci, s iznimno snažnom voljom za životom, onkraj biološkog nagona.

Slovenski partizan, „dobrovoljac” kralja Petra II., vojnik Wermachta, ukrajinski partizan, osuđenik na smrt, ruski vojni zarobljenik, očevidac kanibalizma i nepojmljive neljudskosti, funkcionar u sovjetskom logoru, sovjetski špijun u njemačkoj uniformi, vojnik Crvene armije, izdajnik, ročnik JNA po kazni, uspješan graditelj industrijskih postrojenja. Ali, cijenu je platio: uvijek sam, neprestano na oprezu, zatvoren i šutljiv, ni oženio se nije.

Nikolaj Šturm, 92-godišnjak, pripovijeda svoju začudnu životnu priču njegovateljici Sandri u luksuznom staračkom domu. Dobrostojeći i dobrodržeći Nikolaj vrbovao je Sandru na šanku gostionice: isprva da mu donosi obroke, a potom da ga sluša i brižno otpravi u onostrano, a zauzvrat naslijedit će sve njegovo, pa i pozamašnu mirovinu. Umije on vrbovati, sam je to iskusio. Sandra pomnjivo sluša priču – jer njegova je nada da će je ona prenijeti drugima. Povremeno se gubi, povremeno ne želi reći podrobnosti jer ni s jednom nogom u grobu nikoga ne želi povrijediti, uniziti.

Temeljen na stvarnoj životnoj priči, ovaj je roman zapanjujuće svjedočanstvo o iznimnoj snazi ljudskog bića da se odupre zlu, sačuva dostojanstvo, identitet i integritet, a da sve to nikome drugome ne oduzme.

O autorici

Mirana Likar (1961.) diplomirala je slovenski i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Na sceni se pojavila s tri zbirke kratkih priča zaredom i odmah bila zapažena i nagrađivana. Za zbirku Sobotne zgodbe (2009.) bila je u užem izboru za nagradu Fabula i prvijenac godine. Iz druge knjige kratkih priča, Sedem besed (2012.), jedna, Nadin stolnjak, uvrštena je 2013. u antologiju Best European Fiction, u izdanju Dalkey Archive Pressa u SAD-u, koju je uredio Aleksandar Hemon. U novinama Delo knjiga je uvrštena među pet najvažnijih te godine u Sloveniji. Roman Babuškin kovček (2017.) imao je sjajnu čitateljsku recepciju. Kratak roman Bibavica (2019.) govori o zaboravljenoj kiparici talijansko-slovenskog porijekla. Drugi roman Pripovedovalec (Založba Goga, 2020.) bio je u užem izboru za Cankarevu nagradu i nagradu za roman Kresnik. Objavljen je 2024. na makedonskom. Četvrta zbirka kratkih priča Ženska hiša (Goga 2022.) bila je u najužem izboru za Cankarovu nagradu. Mnoge su priče nagrađivane na natječajima, objavljene na 3. programu nacionalnog radija te uvrštene u razne antologije, među kojima se ističu: Ereignis in der Stadt (Residenz Verlag, 2023.), It s Already the Morning of the Last Day (Sandorf Passage, 2023.), Brez milosti (Goga 2023.), Winzige Anomalien (LUD Literatura, Klingenberg 2022.), 16 Short Stories, Anthology of the Contemporary Slovene Short Story (Slovene Writers Association 2023.). Na hrvatski su joj prevedene priče u časopisu Fantom slobode, br.1/2022. i 1/2023.

Mirana Likar živi i radi u Ljubljani.


Izdavač: V.B.Z. d.o.o.

Godina izdanja: 2024

Broj stranica: 244


Izvor:

https://www.vbz.hr/book/pripovjedac/


Odgovori