Nikola Novak, „POVIJEST MIKROGEOPOLITIČKIH PODJELA – Podijeljeni gradovi bivše Jugoslavije: Mostar, Vukovar i Kosovska Mitrovica“

Da bi se razumjeli ključni, kontroverzni aspekti moderne povijesti bivše Jugoslavije, potrebno je razumjeti mikrogeopolitičke podjele kao jedan od najintrigantnijih političkih fenomena ovih prostora. Knjiga mladog znanstvenika, dr. sc. Nikole Novaka, ističe se svojom dubinom analize i verifikacijom činjenica koje dekonstruiraju diskurs podijeljenih gradova, a čija imena su sinonimi za etničko kartiranje, podjele i mentalne granice: Kosovsku Mitrovicu, Mostar i Vukovar. Dok se svijet i mediji fokusiraju na aktualna krizna žarišta, ova knjiga produbljuje analizu o podijeljenim gradovima koji su postali poprište ne samo za dnevnopolitičke, već i etničke sukobe. Sukobi za sobom ostavljaju trajne ožiljke u regiji bivše Jugoslavije, a kritičkim sagledavanjem ovog fenomena kroz prizmu strukturalne geopolitike Novak argumentira kako su mikrogeopolitičke podjele usko povezane s globalnim političkim silama i regionalnim interesima. Pritom, autor naglašava ključne pretpostavke strukturalne geopolitike o međunarodnim odnosima, moći i teritorijalnim sukobima, pružajući dublje razumijevanje njihovog utjecaja na lokalnu dinamiku podijeljenih gradova. Regija bivše Jugoslavije, obilježena povijesnim sukobima, etničkim podjelama i političkom nestabilnošću, predstavlja potencijalno buduće krizno žarište u Europi, pri čemu gradovi poput Kosovske Mitrovice, Mostara i Vukovara ostaju kritične mikrogeografske točke regije koje bi mogle iznova zapaliti tenzije i sukobe.

Autor ove knjige suočava se s geopolitičkim diskursima o podjelama kroz temeljitu analizu geopolitičko-povijesnih dinamika i dubinsko istraživanje društvenih fenomena te pruža ciljano oštru i provokativno argumentiranu interpretaciju o načinu kako su mikrogeopolitičke podjele oblikovale identitete i sudbine ljudi u regiji bivše Jugoslavije. Ova knjiga nešto je više od tradicionalne znanstvene studije – ona je poststrukturalni manifest mikrogeopolitičkih podjela regije bivše Jugoslavije koji naglašava važnost očuvanja povijesnog pamćenja, potičući daljnje istraživanje i pružajući smjernice za bolje razumijevanje temeljnih izazova s kojima se spomenuta regija suočava(la). Njeno izdanje na hrvatskom jeziku ključno je kako bi se akademska zajednica Hrvatske i regije, ali i zainteresirana javnost informirala o vješto argumentiranim povijesnim i geopolitičkim dinamikama te potaknula rasprava i dijalog unutar društva, potičući tako inicijative za suočavanje s prošlošću, pomirenje i izgradnju stabilnosti na nacionalnoj i regionalnoj razini. Ova knjiga ne samo da treba biti pročitana, već i raspravljana, jer samo se kroz otvoreni dijalog može stvoriti put prema budućnosti bez podjela, sukoba i novog potencijalnog kriznog žarišta u srcu Europe.

„Povijest mikrogeopolitičkih podjela: podijeljeni gradovi bivše Jugoslavije“ knjiga je koja nije namijenjena samo pasivnim promatračima, već hrabrim pojedincima koji su spremni suočiti se s vješto obranjenim tezama. Ona je za one pojedince koji žude za dubljim razumijevanjem suštinskih dinamika regije bivše Jugoslavije i koji su voljni izazvati postojeće stanje u državama nastalim raspadom SFRJ, a posebno u onima koje se trenutno nalaze u geopolitičkom vakuumu, razapete između nekoliko sfera utjecaja. Ova knjiga ne samo da će šokirati i inspirirati, već će potaknuti na konkretno djelovanje – kupnja knjige predstavlja prvi korak u pravcu stvaranja zdrave akademske rasprave koja je ključna za razumijevanje prošlosti i oblikovanje budućnosti, posebice Kosova i Bosne i Hercegovine. Iskoristite ovu priliku jer knjiga nije samo pasivna interpretacija, već poticaj za aktivno sudjelovanje u nadilaženju podjela i sukoba u trenutnoj geopolitičkoj konstelaciji odnosa u regiji.


Izvor:


Odjeci:

https://historiografija.ba/article.php?id=2621

https://www.vecernji.hr/vijesti/u-mostaru-su-naucili-zivjeti-jedni-pored-drugih-a-ne-jedni-s-drugima-1769895


Odgovori