EUROPOLY – konferencija, izložbeni program i filmske projekcije o migracijama u povijesnoj i suvremenoj perspektivi

Od 2. do 11. svibnja 2017. u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

 

 

EUROPOLY – konferencija, izložbeni program i filmske projekcije

 

02.05.2017. – 11.05.2017.

 

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY multidisciplinarni je projekt udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija),Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koji se bavi temom migracija, prvenstveno s područja jugoistočne Europe u zemlje centralne i zapadne Europe; počevši od velikog vala ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz devedesetih, antiprovincijskih odlazaka mladih, uglavnom u svjetske metropole, kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama. Namjera je projekta istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je taj dugotrajni val migracija ostavio kako na zemlje zapadnog Balkana, tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu destinaciju migranata. Panel-diskusije, izložbeni program i filmske projekcije održavat će se tijekom 2017. godine u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču. Okosnica i polazišna točka projekta jest EUROPOLY – The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly, koja će biti izložena u galerijskim prostorima u sva četiri grada. Zagrebački segment programa održava se od 2. do 11. svibnja 2017. u Kulturno informativnom centru (KIC).

 

Umjetnička instalacija EUROPOLY preispituje položaj imigranata u EU-u, kao i samu ideju EU-a te jaz između ideala i prakse. Građani država koje nisu članice EU-a, a koji rade u državama članicama EU-a fotografirani su i zastupljeni u igri zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj mjeri određuje moguć uspjeh ili propast „igrača“ koji žele postati dio EU-a i preuzeti novi europski identitet. Europska unija definira europski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU-a i što je rezervirano isključivo za građane Europske unije, iako Europa ne završava na granicama Unije. Ipak, EU ima moć da definira identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinuti. Potrošačko društvo Europske unije stvorilo je pravilo po kojem je sve na prodaju, uključujući i naše identitete. Instalacija će biti izložena do 11. svibnja, dokad svi zainteresirani mogu odigrati partiju te igre trgovanja europskim identitetom nalik na Monopoly.

 

U sklopu izložbenog programa predstavljamo i videouradak GUESTures | GOSTIkulacije, dio  dugotrajnog projekta Margarete Kern o ženama koje su krajem 1960-ih emigrirale iz Jugoslavije u Zapadni Berlin kako bi radile u tvornicama koje proizvode video- i televizijsku opremu. Žene su sačinjavale velik dio populacije migrantskih radnika, no njihove priče uglavnom su odsutne iz službenih povijesti i arhiva, kao i kolektivnog imaginarija. Margareta Kern vizualna je umjetnica, kulturalna aktivistkinja i predavačica na sveučilištu Falmouth, koja se izražava u medijima fotografije, videa, instalacije i kritičkog pisanja.

 

U sklopu konferencije 2. i 3. svibnja u 19 h održat će se dva panela, jedan posvećen društveno angažiranim umjetničkim praksama kritičnim prema migracijskoj i kulturnoj politici EU-a, a drugi politikama identiteta i migracijskim praksama na (ne)imaginarnom Balkanu. Bitno nam je naglasiti i kako sve prisutniji prelazak na prekaran rad utječe na migracije i pitanja identiteta te koje su ekonomske posljedice toga procesa. U prvom panelu sudjeluju umjetnice Andreja Kulunčić i Tanja Ostojića moderator je dizajner i likovni kritičar Bojan Krištofić. U drugom panelu sudjeluju filozofkinja, teoretičarka i umjetnica Marina Gržinić Mauhler (Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti),  Marijana Hameršak (znanstvena suradnica pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu), politolog Viktor Koska (Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija pri Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu) i antropolog Duško Petrović (Filozofski fakultet u Zagrebu).

 

Osim izložbenog programa i panel-diskusija, od 4. do 6. svibnja u KIC-u će se održati filmski ciklus osam recentnih filmova i kultnih klasika koji preispituju hibridni položaj gastarbajtera i migranata u balkansko-europskoj svakodnevici – od etnološke studije Halo München Krste Papića, preko crnohumornog dokumentarca Dragan Wende West Berlin Lene Müller i Dragana von Petrovića, do subverzivnog Montenegra Dušana Makavejeva. Tu su i dokudrama Druga generacija Želimira Žilnika o petnaestogodišnjem Pavli koji se iz Stuttgarta vraća u Jugoslaviju, gdje prolazi identitetsku i ideološku krizu; još jedan Papićev kratkiš Specijalni vlakovi te intimni prikaz jednog Pogrebnika na povratku iz rada u Njemačkoj i Austriji redatelja Dragana Nikolića. Katzelmacher je komad iz Fassbinderove radikalne faze o grupi mladih u Münchenu čiju rutinu uzdrma dolazak grčkog migrantskog radnika (glumi ga sȃm Fassbinder); dok Flotel Europa Vladimira Tomića govori o redateljevu odrastanju na istoimenom izbjegličkom brodu usidrenom u kopenhaški kanal.

 

Ulaz na sva događanja je slobodan!

 

Organizatori su projekta Europoly: Udruženje KROKODIL (SRB), BLOCKFREI (AT), Udruga BIJELI VAL (HR), Udruženje CRVENA (BIH). Projekt su omogućili: Allianz Kulturstiftung, ERSTE fondacija, Savezna kancelarija Republike Austrije, Grad Beč, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb. Partneri: Muzej Jugoslavije, Goethe-Institut Zagreb, Kulturno informativni centar (KIC).

 

Prva u nizu konferencija održana je u Beogradu u travnju 2017., a preostale konferencije regionalnog projekta Europoly održat će se u Sarajevu u rujnu 2017. i u Beču u prosincu 2017. godine.

 

Raspored po danima:

 

http://www.kic.hr/program/posebna-dogadanja/europoly-projekt-konferencija-izlozbeni-program-i-filmske-projekcije/

 

 

Odgovori