Program obilježavanja 80. godišnjice stradanja Lipe

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji najavljen je program okrugle 80. godišnjice stradanja Lipe. Memorijalni centar “Lipa pamti” (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka) obljetnicu će obilježiti višednevnim programom koji će se odvijati uoči same Komemoracije “Lipa pamti” kao centralne manifestacije. Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su načelnik Općine Matulji – Vedran Kinkela, predstavnica Primorsko-goranske županije – Ermina Duraj, predsjednica Mjesnog odbora Lipa – Đeni Šamanić, predsjednik SABA PGŽ-a – Dinko Tamarut, predsjednik UABA Liburnije – Rajko Radulović te Vana Gović Marković, kustosica Memorijalnog centra.

• 24. travnja u 12.00 sati / Izložbeni panoi na Korzu, Rijeka
OTVORENJE IZLOŽBE
„Lipa pamti“ – povijesna izložba povodom obilježavanja 80. godišnjice stradanja Lipe
– Autorice: Vana Gović Marković, Tea Perinčić , dizajn: CipmannIzložba “Lipa pamti” otvara se s ciljem podsjećanja Riječana na lipajsko stradanje te njihova pozivanja na dolazak u Lipu povodom komemoracije. Riječ je o izložbi povijesnog karaktera koja tematizira nacistički zločin počinjen nad civilima Lipe 30. travnja 1944., ali se osvrće i na 80 godina staru kolektivnu memoriju Lipe. Izložbom će se predstaviti fotografska i dokumentarna građa kao i individualna svjedočanstva (kazivanja) preživjelih koji govore o stradanju, al i poslijeratnoj obnovi. Po prvi će puta, primjerice, javnosti biti predstavljeno 30-ak sačuvanih fotografija stradalih Lipljana koje je Centar kroz proteklih 9 godina prikupio iz obiteljskih arhiva preživjelih sumještana i njihovih potomaka, danas razasutih diljem svijeta. Izložba, ujedno, ističe primjer Lipe kao izrazito pozitivan u kontekstu nacionalnih kultura sjećanja na stradanja Drugog svjetskog rata.

• 25. travnja u 19.00 sati / Memorijalni centar „Lipa pamti“, Lipa
PREDAVANJE

Stradanje Vele i Male Učke te Potoka tijekom Drugog svjetskog rata
– Predavač: prof. dr. sc. Roberto Žigulić, Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet

• 26. travnja u 19.00 sati / Memorijalni centar „Lipa pamti“, Lipa
PREDAVANJE

…s-av svitloba vezut kȃtra Lipa /…vidjela se svjetlost prema Lipi – povodom 80. obljetnice stradanja Žejana, Velih i Malih Muna
– Predavač: doc. dr. sc. Robert Doričić, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet / Fakultet zdravstvenih studija

Oba predavanja tematiziraju stradanja počinjena u sklopu iste njemačke operacije Braunschweig (u trajanju od 25. travnja do 7. svibnja 1944.) u sklopu koje je stradala i Lipa. Smatrali smo bitnim predavanjima podsjetiti na razmjere nacističkih zločina počinjenih protiv civila ovog kraja u proljeće 1944. te prigodno obilježiti 80. godina sjećanja na iste.

• 29. travnja u 18.00 sati / Memorijalni centar „Lipa pamti“, Lipa
OTVORENJE IZLOŽBE
„Nakon zadnji aprila“ – izložba autorskih fotografija i tekstova o suvremenom životu Lipe i Lipljana

– Autori: Karlo Čargonja i Goran Ferčec, kustos: Vana Gović Marković, dizajner: Leo Kirinčić / Umjetnički program „Prepoznavanje odsustva“

Zadnji aprila je sintagma kojom stanovnici Lipe označavaju dan povijesnog stradanja sela 30. travnja 1944. Obično kažu: na zadnji aprila ili pokle zadnji aprila. Izložba predstavlja prvu, radnu, fazu interdisciplinarnog umjetničko-istraživačkog projekta autorskog dvojca Karla Čargonje (fotograf) i Gorana Ferčeca (pisac) koji će kroz čitavu ovu obljetničku godinu istraživati i bilježiti lipajsku svakodnevicu. Namjera im je “uhvatiti” jedan trenutak u životu 4 generacije preživjelih Lipljana – onih s kojima se opstanak mjesta pronosi u budućnost. Ujedno, namjera im je zabilježiti “tihe” i nezamjetne odjeke lipajskog stradanja; u onom naizgled uobičajenom, svakodnevnom, pronaći pukotine kroz koje trauma i memorija izlaze na vidjelo.
Na izložbi uoči komemoracije autori će predstavili svoje tekstove i fotografije načinjene do tog trenutka te tiskane u velikim nakladama kako bi ih posjetitelji mogli ne samo razgledati, već i ponijeti sa sobom. Izloženi sadržaj na taj će se način posjetiteljima nuditi kao ishodište za kreiranje vlastitog fotografsko/tekstualnog narativa kojeg mogu uvijek iznova preslagivati – otvarajući ga novim interpretacijama, ali i nadopunjavati – umetanjem osobnih fotografija, zapisa ili dokumenata.
Čitav projekt “Nakon zadnji aprila” će biti dovršen u studenom 2024. objavom knjige umjetnika koja će predstavljati trajni spomen na osamdesetu godišnjicu stradanja.
Inače, projekt “Nakon zadnji aprila” provodi se u sklopu godišnjeg umjetničkog programa “Prepoznavanje odsustva” koji je u Centru započet još 2017. godine, a financira se sredstvima Općine Matulji, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture RH.

• Poludnevna nastava riječkih osmaša u Memorijalnom centru “Lipa pamti”
CJELOGODIŠNJI PROGRAM EDUKACIJE
Također, kroz čitavu ovu obljetničku godinu Centar provodi ekstenzivan program edukacije preko 500 riječnih osnovnoškolaca. Uz financijsku podršku Grada Rijeke, riječke osnovne škole dolaze nam sa svojim osmašima u Lipu gdje za njih provodimo poludnevnu nastavu. Edukacija obuhvaća vođene razglede muzeja i memorijalnih mjesta u selu, gledanje dokumentarnog filma te ciklus radionica, a provodi se u suradnji s drugom generacijom preživjelih Lipljana. Osim poučavanja o povijesti, edukacijom se djeci nastoji osvijestiti vlastita odgovornost za očuvanje mira danas.


Izvor i dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/ppmhp


Odgovori