[RAZGOVOR O KNJIZI] Lokalne istorije i sećanja Roma i Romkinja u Srbiji i Bosni i Hercegovini na Drugi svetski rat (ShoahLab)

Studija „Romi i Romkinje u Srbiji i Bosni i Hercegovini: lokalne istorije i sećanja na Drugi svetski rat“ nastala je kao deo projekta „Sećajmo se Holokausta – borimo se protiv anticiganizma”, koju sprovode Forum Roma Srbija, Udruženje „Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin” i Centralni savet nemačkih Sinta i Roma uz podršku EVZ Fondacije iz Berlina sa idejom da ukažu na važnost jačanja sećanja i znanja o Holokaustu kao ključnom elementu u borbi protiv anticiganizma. Nedostatak informacija o stradanjima Roma, kako među Romima tako i među većinskim stanovništvom, naglašava hitnu potrebu za akcijom, kako u domenu prikupljanja podataka, tako i u domenu zagovaranja negovanja sećanja na stradanja Roma u Drugom svetskom ratu kao deo angažovanja nevladinih organizacija na stvaranju uslova za uključivanje Roma i Romkinja u društvo pod ravnopravnijim uslovima.

Studija koja će biti predstavljena, sastavljena je od tekstova istoričara i beleženja sećanja svedoka stradanja Roma u Drugom svetskom ratu i doprinosi obogaćivanju znanja unutar romske zajednice i šire javnosti. Kroz pristup prikupljanju sećanja svedoka Holokausta, romske organizacije aktivno su učestvovale u intervjuisanju svojih sunarodnika, pridonoseći “proizvodnji znanja” i prenošenju sećanja.

Rad na ovoj studiji i aktivnosti nevladinih organizacija imaju svoje utemeljenje u strateškom okviru Evropske unije za inkluziju Roma (2020-2030) i strategijama socijalne inkluzije Roma i Romkinja u zemljama Zapadnog Balkana.

O studiji će govoriti Dejan Marković, predsednik Foruma Roma Srbije, kao i urednici publikacije, filozofkinja Tanja Jakobi, sociolog Dragan Stanojević i istoričar Milovan Pisarri.


Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Kraljice Natalije 45, Beograd

Utorak, 12. Mart 2024. 16:00


Izvor:

https://ifdt.bg.ac.rs/events/lokalne-istorije-i-secanja-roma-i-romkinja-u-srbiji-i-bosni-i-hercegovini-na-drugi-svetski-rat/


Obavijest je objavljena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=2395


Odgovori