Veze suđenja i povijesti (2): Suđenja životinjama kroz povijest

Započevši serijal napomenama Marca Blocha, nastavljamo ga – u duhu njegova interesa za povijest mentaliteta – upućivanjem na naizgled krajnje neobične prakse suđenja životinjama kroz povijest. Tom prilikom podsjećamo na hrvatsko izdanje knjige Edwarda Paysona Evansa iz 1906. godine Životinje pred sudom. Kazneni progon i smrtna kazna za životinje (Zagreb 2014, u prijevodu povjesničara Hrvoja Gračanina), u koju je autor uključio „suđenja u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Engleskoj, Skandinaviji i Rusiji koja datiraju iz srednjeg i novog vijeka“.

O toj je temi nemoguće ne spomenuti klasik nove kulturne historije – knjigu Roberta Darntona The Great Cat Massacre and Other Episodes in French Cultural History iz 1984. godine (prevedenu na slovenski pod naslovom Veliki pokol mačk in druge epizode francoske kulturne zgodovine, Ljubljana 2005). Darnton analizira epizodu iz 1730-ih kada su tiskarski šegrti uprizorili rugalačka lažna suđenja za „vještičarenje“ i ritualna pogubljenja mačaka iz osvete zbog teških radnih, stambenih i prehrambenih prilika te krajnjeg nezadovoljstva što su majstor i njegova žena, prema njihovom sudu, bolje tretirali mačke od njih.

Prethodno promatrane s ciljem razumijevanja široko zamišljene kulturne povijesti i kolektivnih mentaliteta (obilježenih velikom važnošću rituala i simboličnih suđenja), u novije vrijeme – kao što ističe Lynn Hunt u knjizi Writing History in the Global Era iz 2014. godine – spomenute knjige predstavljaju poticaj suvremenoj historiografiji da u svoj rad uključi interes i za životinje, a ne samo ljude, te počne sustavnije govoriti o njihovim neraskidivim vezama.


Izbor iz literature:

https://www.tim-press.hr/hr/knjige/zivotinje-pred-sudom/

https://www.historytoday.com/archive/great-cat-massacre

https://studia-humanitatis.si/izdelek/veliki-pokol-mack-in-druge-zgodbe-v-francoski-kulturni-zgodovini/

https://wwnorton.com/books/9780393351170