[Otvoreni razgovori] Revolucija i emancipacija: Mitra Mitrović i Žena danas (1936-1940) (YugoLab & GenLab)

Revolucija i emancipacija – dva fenomena koji dovode u vezu različite aspekte revolucionarnih i feminističkih politika u međuratnom periodu – biće ispitani u svetlosti časopisa Žena danas koji je pokrenula i između 1936. i 1940. u Beogradu izdavala grupa mladih levo orijentisanih žena, članica Omladinske sekcije Ženskog pokreta, uglavnom studentkinja Beogradskog univerziteta i članica ili simpatizerki Komunističke partije Jugoslavije, i kroz analizu autobiografije Mitre Mitrović (1912-2001), ne samo jedne od ključnih figura Žene danas nego i vodeće revolucionarke u komunističkom pokretu u Jugoslaviji, rukopisa nastalog tokom sedamdesetih godina prošlog veka i tek nedavno objavljenog (Otpisana. Autobiografski zapisi, Beograd 2023).

Kroz stranice Žene danas tragaćemo za mestom koje su ideje i aktivnosti tog časopisa imale u globalnim okvirima antifašizma tridesetih godina, politici Narodnog fronta i Komunističke internacionale, ali i u radu Antifašističkog fronta žena i Komunističkoj partiji Jugoslavije. Međutim, posebna pažnja će biti posvećena mestu koje je Žena danas imala u međunarodnom feminističkom pokretu u kojem su se ukrštali strategija Narodnog fronta i feministička pacifistička politika. Ženu danas takođe treba posmatrati i kao deo šire međunarodne feminističke mreže koja je uključivala Svetski komitet žena protiv rata i fašizma (1934) (kojem je 1945. godine sledila Međunarodna ženska demokratska federacija) i časopise Les femmes dans l’action mondiale: Organe mensuel du Comite Mondial des Femmes (1934–1939 Francuska), Jeunes filles de France (1936–1938, Francuska), Mujeres Libres (1936–1938, Španija), La Mujer Nueva (1935–1941, Čile), Woman Today (Velika Britanija) i (istoimeni) Woman Today (1936–1937, SAD).

Autobiografija Mitre Mitrović će biti razmatrana kroz analizu tradicije ženskog autobiografskog pisma. Oslanjajući se na nasleđe feminističkih ideja i savremenu revolucionarnu praksu, modeli koji će naročito biti uzeti u razmatranje su viktorijanska ženska autobiografija koja uključuje priču o dubokoj duhovnoj krizi, potrazi i otkrivanju nove vere ili vokacije, preobraćenju i ponovnom rođenju, kao i francuska revolucionarna tradicija ženske autobiografije opisana u delima istaknutih autorki kao što su Žorž Sand i Lujza Mišel, a koja dovodi u vezu lična iskustva i proces društvenoistorijske promene.

Učesnici:
Veljko Stanić, istoričar i prevodilac
Stanislava Barać, viša naučna saradnica, Institut za književnost i umetnost
Tijana Matijević, naučna saradnica, Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Moderator:
Petar Žarković, naučni saradnik, Institut za filozofiju i društvenu teoriju


Datum: 6. Novembar 2023

Vreme: 18:00

Lokacija: IFDT, Kraljice Natalije 45, Beograd


Izvor:


Odgovori