Javno vođenje i razgovor „Istorija borbe za krov nad glavom u Beogradu“

Centar za primenjenu istoriju i Združena akcija Krov nad glavom


Za većinu ljudi koji žive u Beogradu stanovanje je gotovo nedostižan luskuz i trošak na koji ide gotovo polovina mesečne zarade. Međutim nije uvek bilo tako, i što je još važnije – da ne mora da bude tako.

U nedelju, 22. oktobra 2023. u 15h krenite sa nama u šetnju po donjem Dorćolu – danas luksuzni deo grada, u vreme Kraljevine SHS bio je siromašno, radničko naselje. Ipak, njegovo stanovništvo bilo je zaštićeno raznim merama i zakonima o stanovanju koji su bili progresivniji u odnosu na današnju Srbiju. Tokom šetnje, obićićemo tipične kuće iz tog perioda, kao i stanove koje je izgradila Opština za netržišni zakup i razgovarati o stanovanju tada i danas.

Zbog čega je tada bilo moguće odrediti maksimalnu kiriju, uvesti moratorijum na iseljenje i rekviziciju, graditi socijalne stanove za radničke i činovničke porodice, a danas nije?

Vođenje počinje u parku Gundulićev venac (trougao između ulica Venizelosove, Jelisavete Načić i Gundulićevog venca) i traje dva sata.

Nakon šetnje, pozivamo vas da nam se pridružite na razgovoru uz osveženje, u Kafeu 16 (Cetinjska 16). Sa našim drugaricama, aktivistkinjama Ivanom Anđelković i Anom Krstić iz Združena akcija Krov nad glavom i Marijanom Stojčić iz Centra za primenjenu istoriju, otvorićemo brojna pitanja koje se politike stanovanja.

Ko su bili ključni akteri koji su se borili za bolje stambene uslove? Koje političke stranke su podržavale državnu intervenciju u stanovanje, a koje su bile protiv? Kako je stanovništvo živelo i koliko su takve mere pomogle? Kako su žene živele i na koji način su one učestvovale u borbi za poboljšanje stambenih uslova? Šta danas možemo da naučimo iz borbe koja se tada vodila i čemu možemo danas da se nadamo?


Izvor:

https://www.facebook.com/cpi.cpi.90226


Odgovori