Predstavljanje knjiga Milana Radoševića “Geneza antifašizma u Istri” i Renata Matića “Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi” u Trstu

U četvrtak, 7. rujna 2023., s početkom u 18 sati u  Narodnom domu u Trstu (Via Filzi 14, Trst) održat će se predstavljanje knjiga dr. sc. Milana Radoševića “Geneza antifašizma u Istri. Fašističko nasilje spram radničkog i hrvatskog nacionalnog pokreta na Puljštini 1920.” i dr. sc. Renata Matića “Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi”. Uz autore o knjizi će govoriti dr. sc. Stefan Čok i dr. sc. Vanni D’Alessio. Uvodne pozdrave publici će uputiti Damir Murković, predsjednik  Hrvatske zajednice u Trstu i Milan Pahor, predsjednik Odbora za proslavu bazoviških junakov. Organizatori su Narodna in študijska knjižnica Trst, Odbor za proslavu bazoviških junakov i Hrvatska zajednica u Trstu – Comunità croata di Trieste. Knjige su nastale u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta „Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog“, Istarskog povijesnog društva.

O knjizi “Geneza antifašizma u Istri”:

U knjizi je znanstveno obrađena tema početaka fašističkog nasilja usmjerenog protiv radničkog te hrvatskog nacionalnog pokreta u Istri 1920. godine koji je generirao i prvi antifašistički otpor. Kroz četiri poglavlja su, konzultacijom arhivskog, novinskog, memoarskog gradiva, rekonstruirane epizode Vodnjanske bitke (16. siječnja), prvomajskog krvoprolića na pulskoj Portarati, fašističkog paleža Narodnoga doma u Puli (14. srpnja), napada na odvjetnike dr. Mirka Vratovića i dr. Ivu Zuccona (Cukona) (16. srpnja) te konačno Mussolinijev posjet Puli (21. rujna) i sukob fašista sa socijalistima.

O autoru:

Milan Radošević (Pula, 1983.), povjesničar, viši znanstveni suradnik na Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-Područnoj jedinici u Puli. Proučava povijest Istre i Kvarnerskog primorja u 20. stoljeću, posebno političku povijest s naglaskom na fašizam i antifašizam te socijalnu povijest s naglaskom na javno zdravstvene procese. Do sada je objavio dvije autorske i tri uredničke knjige te stotinjak stručnih i znanstvenih radova, osvrta, priopćenja, prikaza i kataloga izložbi. Vanjski je suradnik na doktorskim studijima na Sveučilištu u Kopru (Univerza na Primorskem), Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Dubrovniku u mentoriranju te ocjenjivanju doktorskih radova kandidata. Kao član i voditelj sudjelovao je u nekoliko bilateralnih znanstvenoistraživačkih projekata, (su)voditelj je znanstvenoistraživačkog programa Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog. Jedan je od osnivača i predsjednik Istarskog povijesnog društva.

O knjizi “Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi”:

“Svijetla točna na globalnoj mapi gdje otpor poprima širi narodni karakter i prije pojave fašističke države i objave globalne prijetnje opstanku čovječanstva jest Istra. Riječ je o otporu na nasilje, čiji se jedinstveni zlokobni karakter razotkriva u samom začetku”.

O autoru:

Renato Matić (Vinkovci, 1963.), sociolog, redovni profesor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. NA Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je (1988.), magistrirao (1994.) i doktorirao sociologiju (2001.), potonje na temu “Neke vrijednosne odrednice devijantnog ponašanja u hrvatskom društvu. Područja njegova znanstveno-istraživačkog i nastavničkog djelovanja, uz opću sociologiju, jesu sociologija kriminala i društvene devijantnosti, problemi nasilja i korupcije te društveni uzroci predrasuda i diskriminacije s naglaskom na devijantne pojave i probleme hrvatskog društva u razdoblju tranzicije. Jedan je od osnivača i predavač na Šoa akademiji koju je pokrenula Židovska općina Zagreb, (su)voditelj je znanstvenoistraživačkog programa Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog . Od 1989. do 1994. bio je zaposlen u MUP-u Republike Hrvatske, a od 1994. do 2007. radio je kao nastavnik na Fakultetu kriminalističkih znanosti (kasnije Visokoj policijskoj školi) u Zagrebu. Na sadašnjoj instituciji zaposlen je od 2007. godine.

Pozivnica – Vabilo


Izvori:

https://ipd-ssi.hr/2023/09/04/predstavljanje-knjiga-milana-radosevica-geneza-antifasizma-u-istri-i-renata-matica-drustvo-i-otpor-fasizmu-istarski-poucak-i-globalni-izazovi-u-trstu/

https://srednja-europa.hr/dogadaji/narodni-dom-u-trstu-7-rujna-2023-predstavljanje-knjiga-geneza-antifasizma-u-istri-i-drustvo-i-otpor-fasizmu/


Odgovori