Ivan Ćiro Buković, MISLIM SI JA SVOJE. Izbor iz dnevnika od 1961. do 1989. godine (I-II)

Izabrao i priredio Josip Pandurić

Godina izdanja: 2023

Broj stranica: 1716


Ovo dvosveščano izdanje – naslovljeno autorovom omiljenom, znakovitom poštapalicom Mislim si ja svoje – donosi opširan izbor iz dnevnika koji je hrvatski/jugoslavenski komunistički političar Ivan Ćiro Buković vodio od 1961. pa gotovo do samog kraja svoga burnog i bogatog života. Dnevnik autora predstavlja kao osobu u stalnoj borbi protiv dogmata oko sebe, ali i u sebi, kao političara izvan ondašnjih šablona, idejama i praktičnim angažmanom daleko ispred svog vremena, nedovoljno uvažavanog, neshvaćenog, često i ismijavanog, ali istodobno kao privrednog stručnjaka bez čijeg znanja nisu mogli, pa su ga zbog toga tolerirali. Dnevnik pokazuje da je Buković bio jedan od rijetkih ondašnjih političara koji je tražio čiste račune u privredi, koji je razotkrivao zakulisne igre u pregovaranjima republičkih elita oko raspodjele budžeta ili pri donošenju zakonâ, koji je pronicljivom ekonomskom računicom i zdravorazumskim argumentima ustrajavao u obaranju megalomanskih investicija otpočetka osuđenih na propast, koji nije šutio o korumpiranosti političkih moćnika, o njihovoj nesposobnosti i karijerizmu. Takav je čovjek desetljećima uspijevao biti “siva eminencija” ondašnjih republičkih i federalnih vrhuški, plivajući i s glavom iznad površine opstajući u svim političkim mijenama onog turbulentnog vremena, ostavivši pritom za sobom jedno izuzetno, ni s čim usporedivo dnevničko svjedočenje izbliza.

Izdanje je upotpunjeno instruktivnim predgovorom povjesničara Tvrtka Jakovine, opširnom politološkom studijom profesora Dragutina Lalovića, uredničkim tekstom priređivača Josipa Pandurića, iscrpnim kazalom imena s osnovnim podacima o osobama koje autor češće spominje te je opremljeno faksimilima originalnog dnevnika i fotografijama iz života i rada Ivana Ćire Bukovića.

Ivan Ćiro Buković (Podvinje, 1915. – Zagreb, 1989), bravarski radnik u Slavonskom Brodu, od 1937. član KPJ, od 1941. sudionik NOR-a (organizacijski sekretar Oblasnog komiteta KPH za Slavoniju). Od 1949. do 1951. ministar za državne nabavke u vladi NR Hrvatske, od 1952. do 1956. direktor Direkcije združene poljoprivrede i zamjenik predsjednika Savjeta za poljoprivredu i šumarstvo NRH, od 1956. Do 1962. predsjednik Saveza poljoprivredno-šumarskih komora FNRJ, od 1962. do 1969. predsjednik Privredne komore SR Hrvatske. Od 1963. do 1967. član Izvršnog vijeća Sabora. Više puta biran za zastupnika u Saboru NRH/SRH i Saveznoj skupštini. Na III. Kongresu KPH izabran je za člana CK, a na V. kongresu SKH za člana Izvršnog komiteta. Objavio je više knjiga i studija o privrednom sistemu i mogućnostima razvoja poljoprivrede u Jugoslaviji te dvije knjige sa studijskog putovanja u SAD i Kanadu 1959. godine.


Izvor i dodatne obavijesti:

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/knjiga-koju-smo-cekali-pola-stoljeca-dnevnik-cire-bukovica-u-zagrebu-je-bio-javna-tajna-15345028


Odgovori