[Razgovor o knjizi] Bogomir Herman – Quo vadimus (YugoLab)

Jun 15 / 18:00 CET / IFDT/online


Pre devedeset godina otvoren je sukob na književnoj levici polemičkim tekstom A.B.C.-a „Quo vadis Krleža”. Iza pseudonima se krio Bogomir Herman, koji je zbog svog sukoba sa Krležom u istoriji ostao upamćen kao svojevrsni jugoslovenski Ždanov – dogmata koji je neopravdano napadao najvećeg domaćeg pisca.

Knjiga „Herman, quo vadimus“ donosi novi, potpuniji pogled na Bogomira Hermana kao radničkog intelektualca. Uprkos skromnom obrazovanju i siromašnom poreklu, Herman je uspeo da se emancipuje i obrazuje kroz svoju aktivnost u radničkom pokretu. Postao je književni kritičar, sociolog i ekonomista, što je bilo propraćeno i njegovim aktivnim učešćem u Komunističkoj partiji Jugoslavije (KPJ). U kulturnoj sferi, bio je jedan od osnivača Nolita i prvi prevodilac „Kafkinog“ procesa, kao i čitavog niza drugih značajnih književnih i teorijskih dela. Herman je tridesetih žigosan kao „trockista“ od strane KPJ, da bi 1949. godine završio na Golom otoku kao „staljinista“. Zbog ovih razloga je njegova misao nestala i iz kolektivnog sećanja.

Knjiga stoga predstavlja pokušaj svojevrsne rehabilitacije Hermana, kroz zbornik njegovih članaka, memoarskih tekstova o njemu i biografsku studiju Stefana Gužvice o njegovom životu i radu. Knjiga pokazuje da se radi o značajnom misliocu u jugoslovenskom kontekstu, a njegovo izučavanje poziva ne samo na istorijsko razumevanje nego i na promišljanje sadašnjice.

O knjizi će pričati Dušanka Milosavljević, Milica Resanović i Stefan Gužvica


Izvor:


Dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/mostart.zemun/

https://www.masina.rs/radnicki-pokret-kao-put-ka-emancipaciji-quo-vadimus-herman/

https://historiografija.ba/article.php?id=1777


Odgovori