Znanstveni skup XX. Dies Historiae – Odnos prema smrti kroz povijest

Dana 23. ožujka 2023. godine u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održan je XX. Dies historiae s temom „Odnos prema smrti kroz povijest“. Riječ je o interdisciplinarnom znanstvenom skupu sa šesnaest izlagača koji će predstaviti publici odnos i perspektivu prema smrti tijekom povijesti kroz različite aspekte.

Na temelju proučavanja ljudskoga i društvenoga načina percipiranja smrti kroz povijest, možemo donijeti iscrpne povijesne, psihološke, filozofske, sociološke, demografske analize i zaključke, stoga je cilj ovoga znanstvenoga skupa pružiti prizmu različitih perspektivi na odnos prema smrti kroz povijest. Sama tema je od izuzetne aktualne važnosti s obzirom na recentno suočavanje s „korona krizom“, trenutne geopolitičke situacije u svijetu obilježene ratom u Ukrajini i potresom na području Turske i Irana.

Kao integralan dio svakodnevice, smrt je fenomen koji ponovno dolazi do izražaja, iako nam je stoljećima postojala „strancem“ s obzirom na izvanredne znanstvene i medicinske napretke.

Smrt, kao naš „posljednji neprijatelj“, zajednička je svim ljudima i „prapovijesnom“ i „modernom“ čovjeku. Međutim, svakako nije imala istu funkciju, ulogu i način percipiranja od strane društva tijekom različitih povijesnih razdoblja. Za predmodernoga čovjeka smrt je bila središtem društvenoga i kulturnoga života dok je ona za modernoga čovjeka, iako svjesnoga da je neizbježna, premještena na periferiju društva, učinjena nevidljivom i zabranjenom. Ljudi su se kroz povijest itekako trudili riješiti straha od smrti koji ih je motivirao da razviju različite mehanizme i strategije, poput religija, sustava vjerovanja, ideologija i dr., kojima bi othrvali navedeni strah.


Program rada znanstvenoga skupa


XX. znanstveni skup Dies historiae održan je prošlog četvrtka, 23. ožujka, u prostorijama knjižnice Fakulteta hrvatskih studija. Tema skupa je bila “Odnos prema smrti kroz povijest” te je sami skup bio interdisciplinaran, odnosno predavači nisu bili samo profesori sa studija povijesti već i profesori sa studija: filozofije i kulturologije, sociologije, demografije i hrvatskoga iseljeništva, latinskoga jezika i hrvatskoga latiniteta, psihologije te komunikologije.

Znanstveni skup je bio svečano otvoren u 9 sati uz pozdravne riječi dekana Fakulteta hrvatskih studija, prof. dr. sc. Stjepana Ćosića i predsjednice Društva studenata povijesti “Ivan Lučić – Lucius”, studentice Dore Frajt. Nakon uvodnih riječi, uslijedilo je plenarno izlaganje prof. doc. dr. sc. Stjepana Šterca.

S bogatim programom od 16 izlagača, skup je bio podijeljen u 5 sesija i rasprava koje su naizmjenično moderirali članovi DSP Lucius i studenti: Anastazija Gobin, Luka Ivan Kovačić i Jan Finderle.

Zahvaljujemo se svim profesorima na sudjelovanju na skupu, kao i svim studentima na velikome odazivu. Posebno se zahvaljujemo izdavačkoj kući Alfi koja nam je bila sponzor te studentima s Filozofskog fakulteta koji su nam se odlučili pridružiti na izlaganjima skupa.


Izvori, dodatne informacije, fotografije:

https://www.hrstud.unizg.hr/obavijesti?@=21k4s#news_112402

https://www.facebook.com/DSPLucius/



Odgovori