Davor Mandić, „Fojbe – Mit i stvarnost. Dvadeset i pet dana ustaničke vlasti u Istri (rujan – listopad 1943.)“

Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine razoružano je više tisuća talijanskih vojnika, fašista, policajaca. Već ranije formirane narodnooslobodilačke snage (KPH, KPS, istarski emigranti) oslobodile su gotovo cijelu Istru, osim Pule, Fažane, Vodnjana i Brijuna. Odluka ZAVNOH-a o priključenju Istre matici Hrvatskoj potvrđena je na Istarskom saboru u Pazinu, u rujnu 1943. godine. Ustaničko preuzimanje vlasti u Istri pratili su problemi oko organizacije teritorija, procesuiranja osoba koje su vršile teror nad hrvatskim i slovenskim stanovništvom. S druge strane Treći Reich formira operativnu zonu „Jadransko primorje”, nacistička Njemačka u suradnji s ostacima talijanskih fašista nastoji za sile Osovine zauzeti strateški važan teritorij Istre. Autor, hrvatski povjesničar, problematiku stradanja i zločina sagledava metodološki koristeći hrvatske, slovenske, talijanske i njemačke izvore, stavljajući ih u širi kontekst vojnih i političkih zbivanja na tom području.


Kraške i boksitne jame, zvane fojbe – grobišta su stradalnika, nastala tijekom 25 dana ustaničke vlasti u Istri, u rujnu i listopadu 1943. U knjizi se ovaj fenomen prvi put raščlanjuje u kontekstu općih vojnih i političkih prilika na ratom zahvaćenu prostoru. Ukazujući na kontekst nastanka i djelovanja istražnih povjerenstava i ustaničkih vojnih sudova te usporedbom s vojnim sudovima drugih vojnih čimbenika, autor analizira uzroke i slijed uhićenja i izvršenja brojnih smrtnih kazni. Prvi put se razmatraju gledišta Crkve prema onodobnim događajima kao i odnos NDH prema Istri. Priložen je popis i broj kraških i boksitnih jama, broj i popis ekshumiranih i identificiranih stradalnika te popis Istrana – Hrvata i Talijana – poginulih, strijeljanih i nestalih u sukobu s njemačkom oružanom silom.

Analizirajući sve dostupne izvore (ustaničke, talijanske i njemačke policijsko-sigurnosne i vojne izvore, onodobni tisak, promidžbene aktivnosti i sjećanja sudionika te najbliže rodbine stradalnika), autor upućuje na bit problema, a tekst postaje objektivnom slikom onoga što se te teške ratne godine stvarno događalo.


Pula, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, 2022., 560 str.


Izvori i dodatne informacije:

https://www.ljevak.hr/davor-mandic/28912-fojbe-mit-i-stvarnost.html

https://www.istra24.hr/politika-i-drustvo/fojbe-mit-i-stvarnost-predstavljena-knjiga-davora-mandica-o-jednoj-od-najvecih-trauma-i-tabu-tema-novije-istarske-povijesti

https://www.glasistre.hr/istra/milan-rakovac-pisac-publicist-i-novinar-o-novoj-knjizi-davora-mandica-823822

https://www.portalnovosti.com/fojbe-mit-i-stvarnost


Odgovori