Manifestacija „Holokaust: nasleđe fašizma 5 – Tonovi zla“ (ShoahLab)

Jan 26, 10:00 CET, Spomen-park “Kragujevački oktobar”/online

Uživo prenos na fejsbuk stranici Spomen-parka „Kragujevački oktobar“.


Manifestacija Holokaustnasleđe fašizma održava se povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta (27. januar) u organizaciji Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ i partnerstvu sa Laboratorijom za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (ShoahLab), Savezom jevrejskih opština Srbije, Udruženjem Centar za primenjenu istoriju, Univerzitetom u Kragujevcu, Udruženjem „Jevrejska digitalna biblioteka“ i Centrom za izgradnju mira iz Kragujevca. Manifestacija pristupa komemoraciji žrtava kroz negovanje mišljenja, znanja i obrazovanja o Holokaustu i njegovim posledica na prostoru Republike Srbije i šire.

Programi manifestacije od 2019. godine kada je prvi put održana, obuhvatali su svedočenja preživelih Holokausta, predavanja, radionice, izložbe, promocije knjiga i razgovore stručnjaka na teme kao što su: vizuelna kultura i stvaralaštvo o Holokaustu u Srbiji, život jevrejske zajednice u Srbiji pre i posle Holokausta, metodologije obrazovanja o Holokaustu, filozofija i Holokaust, kao i o pitanja predstavljanja Holokausta danas.

Namera ovogodišnjeg skupa pod nazivom “Tonovi zla” jeste da pre svega prikaže glavne tokove tonskih svedočenja i obrada Holokausta, a potom i da tematizuje osetljivi odnos jednog po značaju i dimenzijama neuporedivog istorijskog događaja i jedne umetničke forme koju na kardinalan način provocira.

Muzika je bila stalni pratilac Holokausta, u svim značenjima reči “pratilac”. Nacisti su njome rado zaglušivali krike svojih žrtava. Neke meolodije komponovale su i izvodile i žrtve u getima i logorima. A muzička produkcija posvećena Holokaustu, u bezmalo svim njenim žanrovima, do danas je ispunila (i ne prestaje da ispunjava) pristojnu fonoteku.

U programu učestvuju: Nada Banjanin Đuričić (CPI, Železnička tehnička škola Beograd), Anja Lazarević Kocić (FILUM Univerzitet u Kragujevcu), Ivan Lončarević (Pop depresija), Tamara Plećaš (IFDT Univerzitet u Beogradu), Marija Dinov, Vera Mevorah (ShoahLab IFDT) i Maja Vasiljević (Filozofski fakultet Univerzitet u Beogradu).

Autori programa su Marko Terzić, kustos Muzeja „21. oktobar“ i dr Predrag Krstić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ osnovan je 1953. godine na mestu gde je u oktobru 1941. godine streljano više hiljada građana Kragujevca – Srba, Jevreja, Roma, muslimana, Makedonaca, Slovenaca i pripadnika drugih nacionalnosti, starosne dobi od dvanaest do šezdeset i pet godina. U okviru Spomen-parka osnovan je, 15. februara 1976. godine, Muzej „21. oktobar“ s ciljem prikupljanja, obrađivanja, čuvanja i prezentiranja dokumenta o streljanju i žrtvama, putem izložbi i štampanih publikacija. Misija Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ je da neguje i čuva uspomenu na ovaj tragični događaj, da pred zahtevima novog vremena stvara svest i edukuje mladi naraštaji da se ovakav zločin više nikada ne ponovi.

ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta osnovana je krajem 2019. godine pri Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i osmišljena kao čvorište disciplinarno i metodski različitih pristupa istraživanju Holokausta. Laboratorija okuplja istoričare, filozofe, sociologe, teoretičare vizuelnih umetnosti, književnosti i savremenih medija – u zajedničkom nastojanju da se rasvetli, razume i objasni jedan nepojmljivi zločin, te njegov značaj i reperkusije za savremenost.


Izvor i program manifestacije:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/manifestacija-holokaust-nasledje-fasizma-5-tonovi-zla-shoahlab/


Odgovori