Izložba “Počeci Gajnica” u Galeriji “Idealni grad”

Izložba u suradnji Muzeja Grada Zagreba i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad otvorena je 13.03.2017. u Galeriji “Idealni grad” (Argentinska 5/I, Gajnice) u Zagrebu.

 

 

Dugo pripremana izložba, plod suradnje Muzeja Grada Zagreba i Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, otvara se u ponedjeljak, 13.03.2017. u Galeriji “Idealni grad” (Argentinska 5/I, Gajnice) u 19 sati.

 

Izložba je dio višegodišnjeg projekta MGZ-a “Zagrebačka industrijska baština – povijest, stanje, perspektive” (autor i voditelj: Goran Arčabić), a ujedno je i dio projekta CZKIO Susedgrad “Susedgradske gradske četvrti nekad i danas” (autor i voditelj: Leo Prebanić).

 

Izložba je oblikovana na dvanaest plakata. Na presnimkama fotografija i građevinske dokumentacije (nacrta) iz Hrvatskog državnog arhiva i Državnog arhiva u Zagrebu rekonstruiran je tijek planiranja i izgradnje stambenog naselja od 1948. do 1956. godine.

 

Izložba je namijenjena prvenstveno našim sugrađanima – stanovnicima Gajnica. Želimo ih upoznati s ne tako davnom poviješću njihova naselja. Izložbom ujedno želimo potaknuti valorizaciju povijesnog stambenog naselja izgrađenog krajem 1940-ih i početkom 1950-ih godina na zapadnoj periferiji Zagreba.

 

Izložba Počeci Gajnica dio je završne etape projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebačka industrijska baština koja je fokusirana na industrijalizaciju i graditeljsko naslijeđe iz razdoblja neposredno nakon svršetka Drugog svjetskog rata. Izgradnja državnih poduzeća teške industrije i elektroindustrije („giganata“) tada je predstavljala ideološku bazu privrednog i društvenog razvoja.

 

Tvornica procesne opreme za kemijsku i prehrambenu industriju Jedinstvo jedan je od giganata izgrađenih u poratno doba. Uz puštanje u rad nove tvornice u Jankomiru izravno je povezan projekt izgradnje stambenog naselja za radnike tog državnog poduzeća. Naselje smješteno sjeverno od tvornice, podno obronaka Zagrebačke gore, trebao je objediniti funkcije stanovanja, prehrane i opskrbe, obrazovanja, rekreacije i društvenog života stanovnika.

 

Ambiciozan projekt osmišljen u Urbanističkom institutu Ministarstva komunalnih poslova Hrvatske iz 1949. godine predviđao je naselje za 5 000 žitelja. Premda su sadržaji predviđeni projektom realizirani tek manjim dijelom, oni su postali jezgrom današnjeg naselja Gajnice.

 

Do danas je sačuvana prepoznatljivost dijela naselja tvornice Jedinstvo, a stambeni objekti izgrađeni između 1948. i 1952. u velikoj su mjeri zadržali izvornost. Objekte u naselju projektirali su stručnjaci Arhitektonskog projektnog zavoda, među kojima se izdvajaju imena Stjepana Gomboša, Ive Bartolića, Slavka Löwyja, Lavoslava Horvata i Milana Tomičića. Navedene činjenice govore u prilog potrebi vrednovanja naselja kao povijesnog i graditeljskog naslijeđa.

 

Izvor: http://www.czkio-susedgrad.hr/

 

 

Odgovori