Predstavljena povijesna knjiga ‘Vrgorac 1690.’ autora Branka Radonića

„Moram da vidim hrpe kamenja i vite kule gdje sam se rodio, kraj bogat historijom, a pogotovo nejasnoćama historije“, tim je riječima književnika Tina Ujevića voditeljica programa Željka Opačak otvorila svečano predstavljanje knjige povjesničara Branka Radonića „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“ koje je održano u petak 25. studenoga u restoranu Kula u Vrgorcu. Datum predstavljanja nije odabran slučajno jer se radilo o 332. obljetnici oslobođenja Vrgorca od Osmanlija i blagdanu Svete Katarine Aleksandrijske kroz čije su štovanje Vrgorčani stoljećima sačuvali sjećanje da je baš na taj dan 1690. grad oslobođen od Osmanlija.

Uz autora, pred dupkom ispunjenom dvoranom knjigu su u formi okruglog stola predstavili profesori Filozofskog fakulteta u Splitu – doktorica znanosti Maja Bezić, izvanredna profesorica na Odsjeku za talijanski jezik i književnost kao prevoditeljica, te doktor znanosti, Marko Rimac, izvanredni profesor na Odsjeku za povijest u ulozi korektora.

Autor izdanja Branko Radonić je uvodno rekao kako knjiga po prvi put donosi cjeloviti prijevod, transkript i faksimil izvještaja mletačkog generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobođenju Vrgorca od Osmanlija. Molin je ovaj izvještaj na 20 stranica s četiri priloga poslao s galije usidrene u Sućurju 28. studenoga 1690. godine i u njemu opširno opisao okolnosti koje su dovele do napada na Vrgorac: organizaciju, tijek, posljedice i važnost tog osvojenja u širim okvirima Morejskog rata čija se fronta tada prostirala od Dalmacije do Grčke.

Cijeli članak dostupan je na sljedećoj poveznici:


Branko Radonić, Vrgorac 1690.

Knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara Branka Radonića objavljena je 2022. u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Iz Molinovog izvještaja doznaje se kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata.

Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju.

U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

O knjizi: https://vrgorskestarine.hr/2022/11/26/branko-radonic-vrgorac-1690-monografija-2022/


Odgovori