Novi brojevi “Historijskog zbornika” za 2016. godinu dostupni online

Na skupštini Društva za hrvatsku povjesnicu (22.2.2017) predstavljeni su novi brojevi “Historijskog zbornika” (1 i 2-2016) koji su dostupni na portalu znanstvenih časopisa Hrčak.

 

Historijski zbornik

 

Na skupštini Društva za hrvatsku povjesnicu održanoj 22. veljače 2017. u Zagrebu predstavljeni su brojevi 1 i 2 Historijskog zbornika za 2016. godinu.

 

Novi brojevi dostupni su na portalu znanstvenih časopisa Hrčak: http://hrcak.srce.hr/hz

 

Broj 1-2016. Historijskog zbornika donosi dva članka o hrvatskoj povijesti 19. stoljeća, prvi o Zadru, drugi o Zagrebu. Objavljen je članak i o židovskom Zagrebu “kojeg više nema”. Suvremenu povijest predstavlja članak o vojnom manevru jugoslavenske vojske iz 1971. Na engleskom jeziku u ovom je broju objavljen članak poljskog povjesničara o osmanskoj tradiciji u političkoj kulturi na Balkanu 19. i 20. stoljeća. U pogled izvana ulazi i članak o čehoslovačkim pogledima na jugoslavenski socijalizam. O etabliranju povijesti sporta u hrvatskoj historiografiji svjedoče dva članka o sportu u Hrvatskoj i Jugoslaviji neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Interes Historijskog zbornika za teoriju i metodologiju povijesne znanosti i historiografiju očituje se u članku o autobiografijama i memoarima u hrvatskoj povijesnoj znanosti. Taj je interes uobičajeno vidljiv i u rubrici “Ocjene i prikazi”, gdje se prikazuje nekoliko knjiga o teoriji i metodologiji.

 

Broj 2-2016. Historijskog zbornika otvaraju članci o srednjovjekovnim utvrdama te modelu obrade protostatističkih izvora. O 19. stoljeću govori članak o kulturnoj politici u Banskoj Hrvatskoj, a o 20. stoljeću članak o uklanjanju vojnih grobalja u poslijeratnoj Vojvodini. I u ovom broju objavljena su dva članka poljskih povjesničara. Prvi o putovanju poljskog profesora hrvatskim krajevima početkom 20. stoljeća, a drugi o dvama poznatim poljskim povjesničarima. I u broju 2 donosi se članak na engleskom jeziku, s temom povijesti žena na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Kao što su u prethodnim brojevima Historijskog zbornika objavljeni temati “Socijalizam na klupi” i “Povijest emocija”, sada je priređen temat o povjesničaru znanosti Žarku Dadiću. U rubrici “Ocjene i prikazi” piše se o pristupima poput globalne povijesti i ekopovijesti te nizu drugih knjiga. “Znanstveni i stručni skupovi” donose osvrte na V. kongres hrvatskih povjesničara i izložbu o Romima u jasenovačkom logoru, priloge o Kliofestu i tekst o obilježavanju obljetnice Franje Josipa. Na kraju je objavljen nekrolog poznatoj austrijskoj povjesničarki B. Hamann.

 

Brojevi 1 i 2 Historijskog zbornika za 2016. godinu nastavljaju pokrivati razne teme iz više povijesnih razdoblja, obrađivane na osnovu različitih pristupa, ponajviše u okviru široko shvaćene društvene povijesti. I dalje se pojedini članci objavljuju na engleskom jeziku, a ističe se suradnja nekoliko poljskih povjesničara. Nastavljeno je objavljivanje temata i prijevoda, kao i članaka o historiografiji, odnosno teoriji i metodologiji povijesne znanosti, što je zastupljeno i u prikazima. Kao i dosad, brojni prikazi, osvrti i drugi prilozi obuhvaćaju po pedeset i više stranica u pojedinom broju. U njima se želi pokazati praćenje važnih međunarodnih povjesničara i knjiga te osvrnuti na bitna zbivanja u historiografiji. Preduvjet za to su mnogi suradnici iz više hrvatskih znanstvenih institucija, među koji su i uvijek novi studenti povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 
Historijski zbornik, god. 69, br. 1, Zagreb 2016.

 

 

SADRŽAJ

 

Josip Celić
Pregled gospodarske strukture u gradu Zadru po službenim evidencijama od 1806. do 1814.

 

Filip Tomić, Mario Strecha
Zagreb raste. Prilog poznavanju populacijskog razvoja Zagreba u drugoj polovici 19. stoljeća u komparativnoj perspektivi

 

Mirosław Dymarski
The Ottoman Tradition as the Model of the Culture of Power in the Balkans in the 19th-20th c.

 

Naida Michal Brandl
Židovska topografija Zagreba kojeg više nema

 

Milan Sovilj
Čehoslovački pogledi na izgradnju jugoslovenskog socijalizma i omladinske radne akcije 1945–1948. godine

 

Igor Stanić
Sport za svakoga. Sportske aktivnosti radničke klase u Hrvatskoj od 1945. do početka 1960-ih

 

Davor Kovačić
Jugoslavenski nogomet od završetka Drugog svjetskog rata do kraja 1950-ih – romantičan početak dekadencije

 

Darjan Godić, Domagoj Knežević
Vojni manevar „Sloboda 71“. Prilog istraživanju

 

Stipica Grgić
Autobiografije i memoari u hrvatskoj povijesnoj znanosti

 

Priznanja
Nagrade na području historiografije

 

Ocjene i prikazi

 

Alun Munslow, A History of History / 221-223 (Petra Pajtak) • Michael Antolović (prir.), Intelektualna autobiografija i historijska antropologija Arona Gureviča, Dijalog s povodom 8 /224-226 (Lucija Bakšić) • Dean Škopac-Patocan, Fameja Scopaz, Skopac, Scopazzi, Scopas, Škopac / 226-228 (Slaven Bertoša) • Anette Völker-Rasor (ur.), Rani novi vijek / 228-235 (Luka Pejić) • John T. Wing, Roots of Empire: Forests and State Power in Early Modern Spain, c. 1500–1750 / 235-238 (Matea Jalžečić) • Slaven Bertoša, Barban i mletački Loredani: život u pokretu, ljudi i događaji / 238-240 (Juraj Balić) • Marko Trogrlić, Konrad Clewing, Dalmacija – neizbrušeni dijamant. Habsburška pokrajina Dalmacija u opisu namjesnika Lilienberga / 240-244 (Petar Bagarić) • Petr Stehlík, Između hrvatstva i jugoslavenstva. Bosna u hrvatskim nacionalno-integracijskim ideologijama 1832-1878 / 244-247 (Stjepan Matković) • Samanta Paronić, Logori smrti. Potresna stvarnost barbanskih i proštirskih „evakuiraca“ (1914.–1918.) / 247-248 (Slaven Bertoša) • Hrvoje Čapo, Kraljevina čuvara: represivni aparat monarhističke Jugoslavije na području hrvatskih zemalja (1918.-1941.) / 248-250 (Ivan Milec) • Michael Burleigh, Treći Reich – Nova povijest / 250-253 (Ivan Smiljanić) • Robert M. Edsel (s Brettom Witterom), Odred za baštinu. Saveznički junaci, nacistički lopovi i najveća potraga za blagom svih vremena / 254-256 (Ivan Smiljanić) • Polska i Jugosławia w stosunkach międzynarodowych po II. wojnie światowej, Momčilo Pavlović i Andrzej Zaćmiński (ur.) / 256-260 (Josip Jagodar) • Igor Duda, Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma / 260-264 (Tizian Raspor) • Vraćanje digniteta pionirima Igor Duda, Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga komunizma / 264-267 (Maša Kolanović) Lara J. Nettelfield i Sarah E. Wagner, Srebrenica nakon genocida / 267-273 (Andriana Benčić)

 

——-

 

Historijski zbornik, god. 69, br. 2, Zagreb 2016.

 

SADRŽAJ

 

Članci

 

Nenad Milčić / Krešimir Regan
Dvije zanemarene zagorske utvrde

 

Branimir Brgles
Model obradbe protostatističkih vrela na primjeru analize najstarijih registara desetinskoga kotara Glavnice

 

Iskra Iveljić
Kulturna politika u Banskoj Hrvatskoj 19. stoljeća

 

Mariann Nagy
Women in the economy of Croatia and Hungary from a European perspective at the turn of the 19th and 20th centuries

 

Tomasz Pudłocki
Franciszek Tomaszewski i njegovo putovanje po hrvatskim krajevima

 

Vladimir Geiger
O provođenju odluke Ministarstva unutarnjih poslova DF Jugoslavije od 18. svibnja 1945. o uklanjanju vojnih grobalja i grobova „okupatora“ i „narodnih neprijatelja“ u Vojvodini nakon Drugog svjetskog rata

 

Elżbieta Orman
Nepokorni povjesničari
Henryk Wereszycki (1898-1990) i Wacław Felczak (1916-1993)

 

Akademik Žarko Dadić – povjesničar znanosti (izlaganja s kolokvija)

 

Zrinka Blažević
Prema povijesti znanja – suvremeni istraživački trendovi i perspektive u povijesti znanosti

 

Vedran Duančić
Obrisi znanstvene mreže u nastajanju: kanali komunikacije kao integrativni čimbenik geografije u međuratnoj Jugoslaviji

 

Marijana Borić
Uloga akademika Žarka Dadića u razvitku Zavoda za povijest i filozofiju
znanosti te njegova istraživanja hrvatske znanstvene baštine

 

Bojan Marotti
Povijest filozofije i povijest znanosti u istraživanjima akademika Žarka Dadića

 

Luka Boršić / Ivana Skuhala Karasman
Suradnja akademika Žarka Dadića s Institutom za filozofiju i u njegovu časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine

 

Željko Dugac
Povijest medicine i zdravstva u istraživanjima akademika Žarka Dadića

 

Zalkida Hadžibegović
Poticaj akademika Žarka Dadića istraživanju islamskih rukopisnih tekstova, posebno u Bosni i Hercegovini

 

Dragan Roša / Marijana Borić
Doprinosi akademika Žarka Dadića na području astronomije

 

Goran Ivanišević
Bibliografija radova Žarka Dadića 1947-2015.

 

Prikaz knjige
Žarko Dadić, Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata (s osobitim obzirom na egzaktne znanosti) (Marijana Borić / Željko Dugac)

 

Ocjene i prikazi
Sebastian Conrad, What is global history? / 557-560 (Igor Krnjeta) • Luka Jakopčić, Divljina s pečatom. Socioekološki sustav brodske Posavine u 18. stoljeću / 560-563 (Anđelko Vlašić) • Nikola Cik, Ekohistorija Đurđevca i Virja u drugoj polovini 18. stoljeća / 563-566 (Hrvoje Petrić) • Ignacije Kajetan Buzetski. Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri, Elvis Orbanić (prir.) / 566-569 (Ozren Kosanović) • Ignazio Gaetano de Buset. Visita spirituale del 1788 in Istria – Ignacije Kajetan Buzetski. Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri, a cura di / priredio Elvis Orbanić / 569-572 (Slaven Bertoša) • Helga Schultz, Europäischer Sozialismus – immer anders / 572-574 (Dominik Ešegović) • Orlando Figes, Revolutionary Russia, 1891-1991 / 574-577 (Nikola Puharić) • Mark Cornwall, John Paul Newman (ur.), Sacrifice and Rebirth: The Legacy of the Last Habsburg War / 578-580 (Nikola Tomašegović) • Sönke Neitzel, Harald Welzer, Vojnici: zapisnici o ratovanju, ubijanju i umiranju / 580-584 (Ivan Roško) • Željko Karaula, Mačekova vojska. Hrvatska seljačka zaštita u Kraljevini Jugoslaviji / 584-585 (Mira Kolar-Dimitrijević) • Dušan Nečak, „Ostpolitik“ Willyja Brandta i Jugoslavija (1963.-1969.) / 585-589 (Vedran Stanić) • Csaba G. Kiss, Budimpešta – Zagreb. S povratnom kartom / 589-591 (Mira Kolar-Dimitrijević)

 

Znanstveni i stručni skupovi
V. kongres hrvatskih povjesničara, Zadar, 5-8. listopada 2016. / 595-601 (Branimir Janković) • „Želimo izvući povjesničare iz arhiva i predstaviti ih javnosti“ Razgovor s Damirom Agičićem / 601-605 (Gordan Duhaček ) • Okrugli stol „(Homo)seksualnost i historiografija“, Festival povijesti – Kliofest 2016 / 605-607 (Branimir Janković) • „Historians at Work“, ISHA Seminar, Berlin / 608 (Tizian Raspor) • Osvrt na izložbu „Romi u koncentracijskom logoru Jasenovac“ autora Ive Pejakovića u Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac 2016. godine / 608-610 (Danijel Vojak) • Godina Franje Josipa – obilježavanje jedne obljetnice i historiografija / 611-618 (Filip Šimetin Šegvić)

 

In memoriam
Odlazak jedne od najznačajnijih povjesničarki njemačkog govornog područja – Brigitte Hamann (1940.-2016.) / 621-624 (Filip Šimetin Šegvić)

 

 

Odgovori