Predavanje ‘Viški boj 1866. – podvodna arheološka istraživanja olupina brodova Re d’Italia, Palestro i Radetzky’

Predavanje Jurice Bezaka u Arheološkom muzeju u Zagrebu u četvrtak, 9/3/2017. u 19 sati.

 

vrijeme: 09.03.2017. 19,00

mjesto: Zagreb, Arheološki muzej, Trg nikole Šubića Zrinskog 19

url: http://www.amz.hr

 

U četvrtak, 9. ožujka, u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, održava se predavanje Jurice Bezaka na temu ‘Viški boj 1866. – podvodna arheološka istraživanja olupina brodova Re d’Italia, Palestro i Radetzky’.

 

Arheolog Jurica Bezak iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda donosi nam prikaz dokumentiranog stanja olupina brodova koji su sudjelovali u čuvenoj Viškoj bitci 1866. Sama bitka odvijala se 20. srpnja, a u njoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije. Bitka je završila pobjedom habsburške mornarice, a bila je dijelom austro-pruskog rata.

 

Ovo je bila prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon. Također, to je i prva bitka u svjetskoj povijesti u kojoj su se dvije oklopljene flote sukobile na otvorenom moru. Bila je to i jedna od zadnjih, ako ne i zadnja bitka, koja je koristila probijanje broda kljunom kao ratnu taktiku, tehniku koja se koristila još u doba Ilira, u ranom starom vijeku.

 

Bilanca sukoba bila je 38 mrtvih i 4 ranjena časnika, 574 mrtva i 32 ranjena mornara na talijanskoj strani, i 3 mrtva i 15 ranjenih časnika, 35 mrtvih i 35 ranjenih mornara na austrijskoj strani. Dvije talijanske oklopnjače, “Palestro” i “Re d’Italia”, u potpunosti su uništene, dok je na austrijskoj strani najteže stradao neoklopljeni brod “Kaiser”.

 

Tijekom proteklih desetak godina u podmorju viškog akvatorija otkriveni su i istraživani ostatci tri broda sudionika Viškog boja 1866. g., olupine talijanske oklopne fregate Re d’Italia, oklopne topovnjače Palestro i austro-ugarske fregate Radetzky. Iako su približne lokacije brodoloma bile poznate iz brojnih povijesnih izvora i opisa slavnog boja, znanstvena identifikacija ovih olupina potvrđena je tek nakon što su na njima provedena podvodna arheološka istraživanja. Izlaganje donosi prikaz dokumentiranog stanja olupina i metodologije koja je primijenjena prilikom ovih, do sada najdubljih istraživanja u hrvatskom podmorju.

 

Izvor: http://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori