„Tišina u sedmercu“ – izložba posvećena sportu gluhih

Na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 28. veljače 2022. otvorena je izložba u organizaciji Hrvatskog športskog muzeja pod nazivom „Tišina na sedmercu“ kojom će se javnosti predstaviti sport gluhih i povijest hrvatske rukometne reprezentacije gluhih. Izložba se otvara povodom 30–godišnjice djelovanja Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

U dvije cjeline tematski će biti prezentirana 42 izloška (tekstila, fotografije, arhivskog gradiva, pokala i medalja) u originalu i presnimkama. Predmeti koji se odnose na povijest hazene i rukometa u Hrvatskoj dio su Zbirke medalja i značaka, Zbirke fotografija i Zbirke arhivskog gradiva Hrvatskog športskog muzeja, dok su predmeti koji se odnose na drugu cjelinu posuđeni od Hrvatskog sportskog saveza gluhih, ali i samih igrača i trenera hrvatske rukometne reprezentacije gluhih.

Izložba je audiodeskripcijom tekstova, videomaterijala i tri odabrana predmeta prilagođena slijepim i slabovidnim osobama te je u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe tiskan i katalog izložbe na Brailleovom pismu. Na početku izložbe bit će prikazan razvoj sportova u Hrvatskoj, počevši od Hrvatskog športskog saveza koji je osnovan 5. listopada 1909. kao središnji sportski savez preko kojeg su se sportaši uključivali na međunarodne nastupe. Godine 1919. iz sekcija Hrvatskog športskog saveza osnovani su strukovni sportski savezi Kraljevine SHS, a djelatnici tog saveza utemeljili su 14. prosinca 1919. Jugoslavenski olimpijski odbor. Između dva svjetska rata u Hrvatskoj su se počeli razvijati mnogi sportovi, a među njima je bio i rukomet. U Hrvatskoj se 1920. godine pojavila hazena koja je predstavljala igru sličnu današnjem rukometu, a igrale su ju pretežito žene.

Posjetitelji izložbe moći će vidjeti medalju s III. Ženskih svjetskih sportskih igara u Pragu 1930. godine, koja predstavlja jedan od najvećih uspjeha igračica hazena klubova kao članica reprezentacije Jugoslavije. Medalju je darovao Bogdan Cuvaj, trener reprezentacije Jugoslavije u hazeni koja je 1934. godine osvojila prvo mjesto na IV. Ženskim svjetskim sportskim igrama. Godine 1951. donijeta je odluka o spajanju Hrvatskog rukometnog saveza i Hazena saveza Hrvatske, čime se u potpunosti napušta hazena i prelazi na igranje rukometa. Prvi početci razvoja rukometa u Hrvatskoj zabilježeni su u Varaždinu već 1930. godine, a zatim i u Zagrebu. Također, bit će izložene fotografije i program sa svečanog otvorenja Srednjoškolskog igrališta u Zagrebu 1935. godine jer je upravo taj događaj obilježio početak organiziranja rukometnih utakmica između zagrebačkih srednjih škola. Program i fotografije s otvorenja Srednjoškolskog igrališta u Zagrebu dio su ostavštine Milana Jankovića.

Druga cjelina izložbe približit će razvoj prvih škola za gluhe u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Splitu, a samim time i osnivanje sportskih društava gluhih, ali i rukometnih sekcija. Bit će prikazan povijesni razvoj, kao i najveći rukometni uspjesi Sportskog društva „Silent“ iz Zagreba, Športskog društva gluhih „Slavonac“ iz Osijeka, Športskog društva „Gluhih“ iz Varaždina, Športskog društva gluhih „Galeb“ iz Rijeke i Sportskog društva gluhih „Marjan“ iz Splita. Publici će biti predstavljeni izbornici i treneri rukometne reprezentacije gluhih koji su pratili reprezentaciju od prvog nastupa na XI. Svjetskim igrama gluhih (2001. godine promijenile su naziv u Olimpijske igre gluhih) u Beogradu 1969. kada je mušku reprezentaciju vodio Ivan Čović, dok je žensku reprezentaciju vodio Jovan Pavičević. U postavu će biti izložene medalje igrača Ivice Rumenovića i igračice Palmire Žunjić koje svjedoče o vremenu kada je upravo te godine rukomet po prvi put uključen kao novi sport, dok su muška i ženska reprezentacija osvojile prvo mjesto. Muška rukometna reprezentacija gluhih nastavila je nizati uspjehe uz izbornike Marijana Knežića (izbornik od 1972. do 1997.),Vojislava Bjegovića (trener od 1997. i izbornik od 2001. do 2017.) i Marija Sirotića, koji je izbornik od 2018. do danas. Među brojnim izlošcima izdvajaju se zapisnik s prvog nastupa na VI. Europskom rukometnom prvenstvu gluhih održanom u Reykjaviku (Island) 1995. kada su osvojili 3. Mjesto, te pokal osvojen na I. Svjetskom rukometnom prvenstvu gluhih koje je održano u Samsunu (Turska). Sveukupno su do danas osvojili 7 medalja na europskim rukometnim prvenstvima gluhih, 2 medalje na svjetskim rukometnim prvenstvima gluhih i 12 medalja na olimpijskim igrama gluhih. U završnom dijelu bit će prezentirani videomaterijali na kojima rukometaši Tomislav Bošnjak, Ivan Pajić i Kristijan Živković opisuju način na koji je pandemija koronavirusa utjecala na njihove pripreme za XII. Europsko rukometno prvenstvo gluhih koje se održalo od 18. do 27. lipnja 2021. u Zagrebu.

Izložba će se moći razgledati Kineziološkom fakultetu do 28. ožujka, od ponedjeljka do petka između 9 i 14 sati, nakon čega će gostovati u Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Splitu.

(Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja)


Izvor:

https://mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-22-02-2022/#sportski


Odgovori