Dokumentarna serija „Jedna jedina“ o povijesti jugoslavenskog nuklearnog programa

Od ponedjeljka, 3. siječnja, na Prvom programu HTV-a u 20:10 počinjemo s premijernim prikazivanjem dokumentarne serije Jedna jedina autora Dubravka Merlića. Dokumentarni serijal kroz tri epizode donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije.

Bivša Jugoslavija do svog raspada nije odustala od atomske bombe, o čemu će u serijalu uz povjesničare govoriti sudionici i svjedoci tih napora. Uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirala je 16 nuklearki, no sve je ostalo na jednoj jedinoj – u Krškom. Sudionici gradnje nuklearke u Krškom i arhivske snimke približit će gledateljima taj građevinski i znanstveni izazov.

Nuklearna havarija u Černobilu zaustavila je brojne nuklearne projekte u svijetu, pa tako i u bivšoj Jugoslaviji. Ekipa serijala bila je u Černobilu i okolici te tamo zabilježila potresna svjedočenja preživjelih sudionika havarije i devastirajuće posljedice radijacije na ljude i prirodu.

Radioaktivni otpad, posebno onaj visoko radioaktivni, ogroman je problem za nuklearnu industriju. Te probleme svaka na svoj način morat će riješiti i Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke u Krškom. Hrvatska skladište želi graditi u općini Dvor, na rijeci Uni, na samoj granici s BiH. Tamošnji stanovnici opiru se tom planu i ne vjeruju institucijama da će posao biti obavljen na svjetskoj razini. Kako to rade nuklearne sile poput Francuske, ekipa serijala provjerila je u pokrajini Aube gdje se nalazi centralno skladište za 58 francuskih reaktora.

– Veselimo se što će gledatelji HTV-a moći u siječnju vidjeti tri epizode našeg dokumentarnog serijala “Jedna jedina”. Iako naziv sugerira da će u središtu našeg zanimanja možda biti samo jedina jugoslavenska nuklearka u Krškome, sadržaj našeg projekta pokriva cijeli dijapazon izazova povezanih s nuklearnom energijom. Uz jugoslavenski program izgradnje atomske bombe, od čega Tito i JNA nisu odustali do samog raspada bivše države, cijelu epizodu posvetili smo černobilskoj havariji. U devastirajuće posljedice te katastrofe uvjerili smo se i sami, pa se nadam da će i gledateljima biti zanimljivo. Uz to, veliku pozornost posvetili smo radioaktivnom otpadu, glavnom problemu s kojim se susreće nuklearna energija. Ekipa s kojom smo surađivali na projektu bila je izvanredna, pa koristim ovu priliku da im i zahvalim na predanosti i kreativnosti koju su uložili u “Jednu jedinu”, istaknuo je Dubravko Merlić.

1. epizoda: Srpom i batom razbit ćemo atom

Nakon ozbiljnih financijskih ulaganja u nuklearni program i okupljanja vrhunskih znanstvenika, bivša Jugoslavija početkom pedesetih godina prošlog stoljeća utemeljuje tri nuklearna instituta – Institut u Vinči kraj Beograda, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu te Institut Jožef Stefan u Ljubljani. Znanstvenici u prvo vrijeme ne znaju da je cilj atomska bomba, no ubrzo im postaje jasno zašto su dobili novac. Nakon što je Titov režim krajem 60-ih godina prošlog stoljeća nakratko odustao od izrade atomske bombe, okrenuo se mirnodopskom korištenju nuklearne energije.

Od planiranih šesnaest, prva je u suradnji s američkim Westinghouseom bila dogovorena Nuklearna elektrana Krško. No, Tito nije odustao od ideje o izradi atomske bombe – godine 1974., njegovom odlukom, okupljena je skupina znanstvenika koja je trebala organizirati izradu atomske bombe. Treći pokušaj događa se nakon Titove smrti, kad vrh JNA uz pomoć Gadafija i Sadama Huseina pokušava daleko od očiju javnosti napraviti atomsku bombu. O zanimljivoj povijesti nuklearnih napora bivše Jugoslavije uz arhivske snimke i dokumente govore povjesničari, sudionici projekata i svjedoci.

Osim na Prvom programu HTV-a, epizodu dokumentarne serije možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić. Direktor fotografije je Ante Cvitanović, montažerka Urša Vlahušić, a skladatelj Matej Merlić.

Produkcija: Castor Multimedia


Izvor i dodatne informacije:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/jedna-jedina-0-4134795

https://magazin.hrt.hr/kultura/dubravko-merlic-o-novom-serijalu-jedna-jedina-4470055

https://raspored.hrt.hr/


Odgovori