[Predavanje] Dragana Stojanović: Memorijalni prostori u naracijama današnjice: Holokaust i etika turizma

Često se o memorijalnim prostorima misli i diskutuje kroz lajtmotivske pojmove očuvanja, sećanja i pamćenja, a narativne formacije koje oživljavaju i predočavaju istorijski sadržaj referiraju na učenje o prošlosti, što svakako ima svoju funkciju. Međutim, kada sadržaj postane kontent, a publika eklektična i erom postsećanja odvojena od Događaja samog, komunikacijski narativi memorijalnog prostora ne vezuju se više samo za tradicionalne strategije učenja i podučavanja, već se javljaju nova pitanja o tome na koji način zainteresovati publiku za pitanja prošlosti. Raznoliki odgovori na ovakav izazov, naročito u doba masivne proizvodnje privlačnog sadržaja u materijalnom i digitalnom kontekstu dalje vode u etička pitanja reprezentacije i komunikacije narativa sećanja i pamćenja, a u fokus uvode različite prakse transponovanja memorijalnog u turističko – bilo u polju tradicionalnog, ili pak digitalno orijentisanog turizma.

U slučaju Holokausta, može se reći, dimenzije ovih pitanja su naročito značajne i svakako nezaobilazne. Traumatska dimenzija Holokausta čini ga prazninom, ultimativnim gubitkom koji je teško nadomestiti ili materijalizovati putem bilo koje raspoložive medijske tehnologije ili medijskog sadržaja. Još ga je teže, i svakako etički problematičnije pretvoriti u „privlačan“ objekt diskursa turizma. Međutim, da li je svrstavanje memorijalnih prostora vezanih za Holokaust u turističku ponudu uvek i nedvosmisleno problematično? Postoje li načini da se turistički sadržaj, odnosno načini postavljanja Holokausta u polje turizma povežu sa procesima aktivnog i/ili participatornog učenja o Holokaustu? I, naposletku, šta je sa pitanjima digitalnog obrta u narečenim diskurzivnim i proizvodnim područjima? Ovo predavanje pokušaće da osvetli savremene edukacione i mediološke probleme naracije Holokausta kroz prizmu etike Holokaust turizma.

Dragana Stojanović doktorirala je na programu Teorija umetnosti i medija, pri Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Trenutno radi kao vanredna profesorka za oblasti Studije kulture i Teorija umetnosti i medija na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Objavila je brojne radove iz oblasti teorije umetnosti i medija, studija kulture, studija obrazovanja i etnomuzikologije. Posebna interesovanja vezuje za polja studija sećanja i pamćenja, studija Holokausta, jevrejskih studija, studija roda, studija izvođačkih umetnosti i studija novih medija i tehnologija. Sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju ostvaruje aktivnu saradnju kroz članstvo u Laboratoriji za izučavanje Holokausta (ShoahLab). Angažovana je i kao konsultantkinja za edukativne projekte pri organizaciji Haver Srbija, gde radi na programima koji doprinose stvaranju inkluzivnog društva sa fokusom na tradicionalno i savremeno učenje u oblasti jevrejske kulture i istorije.


22. dec

12:00pm

online


Izvor i link na ZOOM:


Odgovori