Ljerka Šimunković, Miroslav Rožman, “Pisma Andrije Borellija braći Garagnin od 1797. do 1814. godine”

Državni arhiv u Zadru kao izvršni nakladnik te Državni arhiv u Splitu i Hrvatsko-talijanska kulturna udruga Dante Alighieri Split kao sunakladnici donose pred vas još jedno vrijedno izdanje. Naime, nedavno je iz tiska izašla knjiga prof. emerite dr. sc. Ljerke Šimunković i Miroslava Rožmana “Pisma Andrije Borellija braći Garagnin od 1797. do 1814. godine.”

Andrija Borelli Vranski (1758. – 1816.), zadarski plemić i veleposjednik pripadao je krugu ljudi koji su se isticali kao stručnjaci za poljoprivredu, pisali o gospodarskim pitanjima i temama iz književnosti. Početkom francuske uprave u Dalmaciji aktivno se uključio u politički i javni život. Godine 1806. izabran je za predsjednika Državnog vijeća, a kasnije postaje i zadarski gradonačelnik. Braća Garagnin su također bili imenovani na visoke dužnosti-Dominik Garagnin je bio civilni upravitelj područja ukinute Dubrovačke Republike i Boke kotorske, dok je Ivan Luka bio glavni inspektor za šume i rude Pokrajine Dalmacije.

Autori su transkribirali i donijeli sažetke 90 pisama koji se čuvaju u obiteljskom fondu Fanfogna-Garagnin (HR-DAST-156) u Državnom arhivu u Splitu. Iz njih se, osim privatnih, mogu iščitati i mnogi do sada nepoznati podaci o vremenu francuske uprave u Dalmaciji koji bacaju novo svjetlo na vrlo složene društvene i političke odnose u pokrajini u turbulentih prvih dvadeset godina 19. stoljeća.

Prava poslastica za sve zaljubljenike u povijest Dalmacije. Uživajte!


Izvori:

https://www.facebook.com/Dr%C5%BEavni-arhiv-u-Zadru-736953153042553/

https://www.dazd.hr/hr/izdavastvo-knjige


Odgovori