Zagrebačke muzejske knjižnice – vrela znanja koja “kriepe i jačaju”


Na inicijativu radne skupine muzejskih knjižničara zagrebačkih muzeja (Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Muzejski dokumentacijski centar, Tehnički muzej Nikola Tesla) te podršku Muzejskoga dokumentacijskog centra pokrenut je projekt radnoga naslova Zagrebačke muzejske i galerijske knjižnice koji obuhvaća pripremu i objavu tiskanoga vodiča kroz zagrebačke muzejske i galerijske knjižnice te izradu i održavanje portala zagrebačkih muzejskih knjižnica.


 


Svrha je projekta dati povijesni pregled, ali i aktualne informacije o muzejskim i galerijskim knjižnicama grada Zagreba – kao trajan i cjelokupan izvor informacija o njihovim prezentacijskim i informacijskim potencijalima za stručnu i znanstvenu zajednicu na nacionalnoj i međunarodnoj razini.


 


Naime, muzejske i galerijske knjižnice specifična su vrsta specijalnih knjižnica – ponajprije zbog svog baštinskog karaktera i fondova koji u pravilu nadilaze nužnu i podrazumijevajuću logističku funkciju matične ustanove. Od samih početaka muzejske djelatnosti u Hrvatskoj prije 170 godina – od osnutka Narodnog muzeja 1846. godine – muzejska je knjižnica mjesto u koje su ulazili „učenjaci i književnici da se na vrelu znanja i prosvjete kriepe i jačaju“.


 


Prema Registru muzejskih i galerijskih ustanova Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu danas postoji više od 30 muzejskih i galerijskih knjižnica s raznolikim knjižničnim fundusima koji podržavaju osnovne djelatnosti muzeja te različitim razinama pružanja usluga korisnicima. U njima se čuva oko 500 000 knjižničnih jedinica građe od kojih su mnoge iznimni rariteti spomeničke vrijednosti. Ovim bi se projektom pridonijelo snažnijoj percepciji iznimnog kulturnog blaga kao i njegovom korištenju u različitite stručne, znanstvene, obrazovne i druge svrhe šireg kruga korisnika.


 


Tijekom 2016. godine osmišljena je struktura tiskane publikacije radnog naslova Zagrebačke muzejske i galerijske knjižnice, vodiča kroz knjižnice i knjižnične fondove zagrebačkih muzeja. U pripremnom je razdoblju osmišljena i struktura web aplikacije za sakupljanje i ažuriranje podataka o muzejskim knjižnicama koji će se koristiti istovremeno za potrebe tiskanoga vodiča, ali i za potrebe Portala zagrebačkih muzejskih knjižnica na temelju definiranoga upitnika. Započelo se sa prikupljanjem tekstova i ilustrativnog materijala (fotografija) kako bi se u 2017. godini mogli urediti tekstovi, izvršiti priprema za tisak i objaviti tiskani vodič. Završna faza bila bi elektronska inačica publikacije odnosno Portal zagrebačkih muzejskih i galerijskih knjižnica – jedini takav specijaliziran za jednu vrstu knjižnica u Hrvatskoj.


 


Podaci o tiskanoj publikaciji


 


U vodiču bi svaka knjižnica bila predstavljena na ujednačen i standardiziran način – s osnovnim podatcima (matična ustanova, adresa, kontakt, radno vrijeme, osnovni podatci o fondu te kratak povijesni razvoj) i s isticanjem specifičnosti/zanimljivosti. Tekstove o pojedinim knjižnicama (do 2 500 znakova) pisali bi muzejski knjižničari i drugi stručnjaci unutar muzeja, što bi bilo registrirano u impresumu publikacije ili uz pojedini tekst. Svaki prilog imati će 2-3 ilustracije. Pojedinačnom predstavljanju knjižnica prethodila bi dva stručno-znanstvena teksta: o muzejskom knjižničarstvu (mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić, MDC) te o povijesnom pregledu razvoja zagrebačkih muzejskih i galerijskih knjižnica (dr. sc. Štefka Batinić, HŠM).


 


Web portal muzejskih knjižnica


 


Podaci za tiskanu publikaciju kao i za web portal pobirati će se web aplikacijom koja je osmišljena kao jedan od modula OREG-a, a koju će popunjavati stručno knjižnično osoblje. Sakupljeni podaci ujedno su i temelj izrade web Portala zagrebačkih muzejskih knjižnica prema korisnički orjentirano osmišljenoj strukturi. Na portalu će se prikazivati i dinamički sadržaji, omogućavati će pristup online katalozima i digitaliziranoj građi, a podaci će biti pretraživi prema višestrukim kriterijima.


 


Portal muzejskih knjižnica grada Zagreba zamišljen je kao pilot-projekt koji prethodi izradi jedinstvenog Portala knjižnica muzeja i galerija u RH. (MDC)


 


Članice uredništva i osobe za kontakt:


dr. sc. Štefka Batinić, Hrvatski školski muzej (sbatinic@hsmuzej.hr)


Darija Ćaleta, Hrvatski prirodoslovni muzej (Darija.Caleta@hpm.hr)


Kristina Kalanj, Tehnički muzej Nikola Tesla (kristina.kalanj@tmnt.hr)


mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić, Muzejski dokumentacijski centar (sradov@mdc.hr)


Indira Šamec Flaschar, Strossmayerova galerija starih majstora HAZU (isamecflaschar@hazu.hr)


 


Izvor: http://www.mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-6-12-2016/#Knji%C5%BEnice





Odgovori