Predstavljanje zbornika o bugarsko-hrvatskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim vezama

U srijedu 22. rujna 2021. s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu, održat će se predstavljanje zbornika o bugarsko-hrvatskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim vezama Българо-хърватски научни, културни и духовни връзки / Bulgarian-Croatian scientific, cultural and spiritual relations (ur. Svetlozar Eldarov, Antoaneta Balčeva, Irina Ognjanova, Ljudmila Mindova). Uvodnu riječ održat će akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU, a zbornik će predstaviti dr. sc. Irina Ognjanova, dr. sc. Damir Karbić i dr. sc. Tihana Luetić.

Riječ je o zborniku radova s Međunarodne znanstvene konferencije posvećene 150. godišnjici osnutka Bugarske akademije znanosti, održane u Sofiji, 17. i 18. lipnja 2019. Zbornik je tiskan u Sofiji 2021., a izdavač je Bugarska akademija znanosti, Institut za balkanistiku s Centrom za trakologiju.
Zbornik obuhvaća 21 rad bugarskih i hrvatskih autora (znanstvenih i kulturnih djelatnika iz različitih akademskih i kulturnih ustanova iz Hrvatske i Bugarske), a rezultat su rada na zajedničkim projektima Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU i Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti.
Radovi su posvećeni hrvatsko-bugarskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim odnosima u razdoblju od srednjega vijeka, preko preporodnog razdoblja, vremena formiranja građanskog društva u 19. stoljeću, pa do međuratnog i ratnog perioda sve do suvremenosti. Rasvjetljavaju se različita pitanja iz područja kulturne razmjene te niz povijesnih paralela oba naroda preko umjetničko-književnih veza, religijsko-političkih odnosa, do širih kulturnih relacija Hrvata i Bugara.
Objavljivanjem ovog zbornika nastavljena je višegodišnja uspješna povijesna i književnopovijesna suradnja hrvatskih i bugarskih znanstvenika, koja u kontinuitetu traje već više od dvadeset godina. Osim svoje znanstvene vrijednosti, zbornik bi širu čitateljsku publiku mogao pronaći i među pripadnicima bugarske manjine u Zagrebu, u akademskoj zajednici, među slavistima, povjesničarima, profesorima i studentima, te prevoditeljima, književnicima i drugim kulturnim djelatnicima, zainteresiranim za teme zajedničke prošlosti Hrvata i Bugara.


Izvor:


Odgovori