Javno predavanje VII. | Marija KARBIĆ: „Pod znakom križa. Viteški redovi u hrvatskim zemljama tijekom srednjeg vijeka.”

Gradska knjižnica Slavonski Brod – utorak, 21. rujna 2021. u 11:00 sati.


Viteški redovi predstavljali su poseban oblik redovničkih zajednica koje su u sebi spajale i nastojale ostvariti dva ideala srednjovjekovnog čovjeka – posvećenost Bogu u redovničkom životu i vrline viteštva. Iako su nastali u Svetoj Zemlji te im je prvotni cilj bio zaštita i obrana svetih mjesta u Palestini, značajno je i njihovo djelovanje na tlu Europe, pa i u hrvatskim zemljama. Štoviše, u našim se krajevima oni pojavljuju ubrzo po svome nastanku. Tako su templari na područje Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva došli već sredinom 12. stoljeća, a provincia Hungariae jedna je od sedam europskih templarskih provincija koje se navode u verziji pravila Reda kodificiranoj između 1150. i 1160. godine.
Pojava viteških redova u Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu posljedica je interesa samih redova (potreba osiguranja puta prema Svetoj Zemlji, mogućnost stjecanja novih posjeda čiji su prihodi trebali služiti i za financiranje potreba Svete Zemlje), ali i kralja (u sklopu njegove uloge zaštitnika vjere, no i stoga što su viteški redovi predstavljali snagu na koju se vladar mogao osloniti kako unutar zemlje tako i prema neprijateljima koji su kraljevstvo mogli ugroziti izvana).
Iako će se u predavanju osvrnuti i na prisutnost drugih viteških redova, ovom će se prilikom prvenstveno govoriti o templarskom redu. Promotrit će se njegove veze s vladarskom kućom, načini na koje su templari stjecali posjede i učvršćivali svoj položaj u Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu, njihova uloga u društvu, odnosi s drugim crkvenim redovima, ali i različitim slojevima društva, organizacija templarskog reda i njegova glavna sjedišta u Kraljevstvu, a bit će riječi i o sudbini templara u našim krajevima nakon ukidanja Reda.


Izvor i pozivnica:


Odgovori