Mark Thompson, “Danilo Kiš. Žamor povijesti”

Kad je 2014. britanski povjesničar i novinar Mark Thompson objavio Izvod iz knjige rođenih, Priča o Danilu Kišu, mnogi su u njemu prepoznali autora koji uz upućenost nudi inovativnost, a uz vještinu strast – biografa koji je postavio nove standarde kišologije. Sedam godina poslije, u Žamoru povijesti Thompson će čaroliju ponoviti – drugačije.


U šest iznimnih eseja život i djelo “velikog i nevidljivog pisca” (kako je Danila Kiša opisao Kundera) Thompson nam približava krećući se vješto po istoj onoj crti na kojoj je Kiševa umjetnost nastajala – granici između Književnosti i Povijesti.


Koliko se od budućeg Kiša može pronaći u pismima koja je nakon susreta u Makarskoj slao svojoj prvoj ljubavi, Jean McCrindle, kćeri britanskih komunista? Koliko je na njega utjecao Samuel Beckett, autor za kojega je Povijest bila “nesvjestica” (za Kiša bila je žamor, užasan i neizbježan)? Kako se Kišev aksiom o nedjeljivosti etike i poetike upisuje i čita u njegovim djelima o europskim totalitarizmima, a kako u kontekstu zvjerstava počinjenih na ovim prostorima, krajem istog tog krvavog 20. stoljeća? Kako je u dokumentima na kojima je temeljio svoje priče znao čuti i prenijeti ono što povjesničari prečesto nisu – patnju čovjeka?


Da bismo doista vidjeli Kiša, Mark Thompson u Žamoru povijesti nudi nam neočekivanu optiku, motiv koji je Kiš dijelio s Beckettom: oko muhe. Ono će u istu sliku uhvatiti Miroslava Krležu i Jamesa Joycea, Sokrata i Hannah Arendt, Slavka Goldsteina i Emmanuela Le Roya Laduriea. Književnost i povijest, život i san. Više nego zasluženo, za ljubitelje i proučavatelje Danila Kiša, ovu bismo izvanrednu knjigu mogli nazvati prema njezinu zadnjem poglavlju: Alfabet.


O knjizi Izvod iz knjige rođenih.
Priča o Danilu Kišu
.

“Ako je Danilo Kiš svoj život i sudbinu ulagao u književnost, tada bi se o Kišu i njegovoj književnosti trebalo pisati isto tako: nudeći svoj život kao potvrdu vjerodostojnosti priče o Kišu. Mark Thompson toga se drži. Ovo je knjiga njegova života.” – Miljenko Jergović

“Žanr biografije u ovoj je knjizi preobražen. Mark Thompson dorastao je velikom teško ostvarivom zadatku – stvaranja života Danila Kiša, genija kojega je nemoguće kategorizirati.” – Nadine Gordimer

“Ovo je fascinantna biografija: slijedeći životni trag velikog europskog pisca Danila Kiša i ponovno iščitavajući njegove proze, Thompson nam je podario neophodnu – i vrlo dobro napisanu – knjigu o složenom odnosu povijesti i književnosti u Srednjoj i Istočnoj Europi. Kompetencija Marka Thompsona na ovom je polju zapanjujuća.” – Adam Zagajewski

“Jedna od najimpresivnijih, najinovativnijih, najosjetljivijih biografija koje sam ikad pročitao… Besprijekorno vladajući podacima, Thompson stvara cjelinu od fragmenata srušenog svijeta, do kraja vjeran iznimno izazovnom i beskompromisnom moralnom stavu kakav je bio Kišev.” – Times Literary Supplement,”Knjige godine, 2016.”


Jezik izvornika: engleski

Prijevod: Muharem Bazdulj

Broj stranica: 246

Datum izdanja: svibanj 2021.


Izvor: https://fraktura.hr/danilo-kis-zamor-povijesti.html


Odgovori