Marija Vinski, “Velik je misterij života. Dnevnik 1917-1934.”

Priredile Lucija Bakšić i Magdalena Blažić, s njemačkoga prevele Magdalena Blažić, Martina Galović i Marija Skopljak


Izdavač: Disput

Godina izdanja: 2021

Broj stranica: 350


Dnevnik Marije Vinski, pisan od 1917. do 1934, donosi opsežnu životnu priču liječnice intelektualke o borbi za pronalazak vlastitog mjesta pod suncem. Proces je to pažljivo ispisan u osam bilježnica koje pred čitateljima rastvaraju nepregledno prostranstvo različitih misli o tada aktualnim političkim događajima poput Prvoga svjetskog rata, revolucije i raspada Austro-Ugarske Monarhije, baš kao i o osobnoj prilagodbi na novi, poslijeratni svijet.
Ustrajna u želji da njezino djelovanje ima društvenu težinu, ali vrlo često sputana različitim društvenim preprekama i konvencijama, Marija Vinski u dnevniku ispisuje osvrte na neposrednu svakodnevicu i različita razmatranja o brojnim izazovima kao što su izbor studija, izbor prijatelja i partnera, smrt i bolest bliskih joj osoba, ravnoteža između majčinstva i karijere ili pak nastavak obrazovanja. Iako u njemu propituje vlastite postupke i promišlja “misterij života”, dnevnik za Mariju, osim mjesta dubinske samospoznaje, ujedno predstavlja i mjesto kulturnog i stručnog hedonizma, gdje je zanesenost Bečom i Zagrebom prožeta mnogim osvrtima na raznoliku literaturu i kazalište. Drugim riječima, dnevnik Marije Vinski višedimenzionalno je zrcalo u kojem se odražava cjelokupni život, služeći pritom i kao uporište za izgradnju i razumijevanje njezina identiteta, odnosno kao njezin drugi dom.
Koliko je zaista potrebno hrabrosti da bi se postigla emancipacija, kako preživjeti vlastito pisanje i kako, zapravo, ostvariti sve one “dane koje nismo proživjeli” i možda nikada nećemo? Odgovor leži u mašti bezvremenske heroine Marije Vinski od koje, čitajući njezin raskošni dnevnik, možemo mnogo toga naučiti.

Marija Vinski rođena je 1899. u današnjoj Ukrajini, u višečlanoj židovskoj obitelji Hollinger. Krajem Prvoga svjetskog rata upisuje studij medicine u Beču koji, s prekidima, završava 1934. godine. Od 1924. živi i radi u Zagrebu kao odgojiteljica dječje skupine koju pohađa i njezin sin Miron Vinski. Držeći predavanja, aktivno sudjeluje u popularizaciji tema iz područja dječjega razvoja. Poslije smrti supruga Rudolfa Vinskog, tipografa i trgovca, 1931. u intelektualnim krugovima produbljuje poznanstvo s Augustom Cesarcem i pridružuje mu se na putu u sovjetsku Rusiju. Nakon povratka pod policijskim je povećalom zbog simpatiziranja ljevičarskih ideja i nastavlja obavljati liječničku profesiju sve do početka Drugoga svjetskog rata. Najvjerojatnije su je ubili ustaše u zagrebačkoj Dotrščini 1941.

Prelistaj početak knjige:

https://disput.hr/shop/velik-je-misterij-zivota/


DNEVNIK MARIJE VINSKI

Upravo smo objavili dnevnik liječnice, intelektualke i revolucionarke Marije Vinski koji je pisala od 1917. do 1934. Osim što predstavlja važan doprinos dijaristici te povijesti svakodnevice dvadesetog stoljeća, ovaj dnevnik ima i feminističku težinu jer pruža uvid u misli žene koja se, kako bi ostvarila puni društveni i intelektualni angažman, morala boriti s konvencijama i uvriježenim predrasudama.


MARIJA VINSKI, “VELIK JE MISTERIJ ŽIVOTA”

Dnevnik Marije Vinski, dosad nepravedno zanemarene u hrvatskoj kulturi, osvjetljava stremljenja, nazore i ideale ove liječnice i intelektualke. Rođena 1899. u današnjoj Ukrajini, Marija Vinski završila je studij medicine u Beču, a od 1924. živi u Zagrebu i bavi se temama dječjeg razvoja. U Zagrebu upoznaje Augusta Cesarca, s kojim putuje u sovjetsku Rusiju i s kojim dijeli nesretnu sudbinu revolucionara pogubljenih u Dotrščini.

Dnevnik je pisala od 1917. do 1934, a u njemu se – osim osobnim životnim odabirima i introspektivnim zakucima svog nježnog, ali i odvažnog duha – bavi međuratnom svakodnevicom, umjetnošću te aktualnim političkim događajima. Iz tog je razloga ovaj dnevnik, osim kao svjedočanstvo života i djela jedne iznimne žene, važan i kao prilog razumijevanju međuratnog razdoblja s posebnim naglaskom na Beč i Zagreb.

Mariju Vinski dosad su poznavali rijetki, a i oni uglavnom kao partnericu Augusta Cesarca. “Velik je misterij života” pokušava ispraviti tu nepravdu i pronaći joj mjesto koje u hrvatskom kulturnom pamćenju neosporno zaslužuje.

Izvor: https://www.facebook.com/disput.zagreb


Iz medija i drugi prilozi:

https://www.jutarnji.hr/life/zivotne-price/ulomci-iz-dosad-nepoznatog-dnevnika-protiv-njene-ljubavi-s-augustom-cesarcem-bilo-je-bas-sve-15087008

http://www.najboljeknjige.com/content/vijesti_opsirnije.aspx?NewsID=1284

https://www.portalnovosti.com/misterij-zivota-marije-vinski

https://cendo.hr/Novosti.aspx?id=6285&title=novi-omanut


Arhiva slušaonice – Signatura :: HRT – HR 3 – Hrvatski radio

Tko je bila Marija Vinski i što nam govori njezin dnevnik objavljen pod naslovom “Velik je misterij života”? Utorak, 30.11.2021

https://www.sljeme.radio/treci-program/arhiva/signatura/1171/


Bibliovizor – 5.02.2022. – HRT – HR 3 – Hrvatski radio

Marija Vinski, Annie Ernaux

„Velik je misterij života“ naslov je knjige njezine dnevničke proze koju su priredile Lucija Bakšić i Magdalena Blažić, a prevele s njemačkog, uz priređivačicu Magdalenu Blažić, Martina Galović i Marija Skopljak. Knjigu će prikazati Neven Vulić.

https://radio.hrt.hr/slusaonica/bibliovizor


Historijski zbornik

Ocjene i prikazi

Marija Vinski, Velik je misterij života. Dnevnik 1917-1934

https://hrcak.srce.hr/clanak/395358





Tribina “Povratak u javnost: ženski dnevnici i zapisi prve polovice 20. stoljeća”

https://voxfeminae.net/kalendar-dogadanja/najave/povratak-u-javnost-zenski-dnevnici-i-zapisi-prve-polovice-20-stoljeca/


Otkrivanje Marije Vinski

https://h-alter.org/kultura/otkrivanje-marije-vinski/


Iz teksta

“Među njima su Velik je misterij života (priredile Lucija Bakšić i Magdalena Blažić; s njemačkog prevele Magdalena Blažić, Martina Galović i Marija Skopljak; Disput, 2021.), dnevnik koji je inspirativna liječnica intelektualka Marija Vinski vodila od 1917. do 1934. i u samorefleksijama intimnih i profesionalnih izazova oslikala ispunjenost i kompleksnost ne samo jednog života već i konkretnog povijesnog trenutka.”

https://www.slowliving.hr/majin-izbor-adolfove-usi-berlinski-dnevnik-u-ovom-dnevniku-autor-nas-vodi-razlicitim-berlinskim-adresama/


Iz razgovora

“Zanimljivo je da sam preko Božene došla i do dnevnika Cesarčeve suputnice Marije Vinski i to mi je čitanje na jednoj intimnoj razini bilo značajno za pisanje ove knjige „Pisma čitateljici“. To su bili fascinantni ljudi, ljudine, pravo je čudo da su uistinu postojale takve iznimne osobnosti.”

https://mvinfo.hr/clanak/olja-savicevic-ivancevic-umjetnost-odgovara-na-svoju-realnost


Iz teksta

Premalo je priča o sudbini žene, intelektualke na brdovitom Balkanu. Tvoja je donekle srodna dnevničkim zapisima Marije Vinski ili Divne Zečević.

https://www.portalnovosti.com/posljednje-pismo


Iz predstave

Personal predstave broji sve one koji dominiraju Krležinim i Ristićevim dnevnicima i pismima: Miroslav i Bela Krleža, Marko i Ševa Ristić, August Cesarec, supruga mu Marija Vinski i, “najtragičnija figura tog doba”, Zvonko Richtmann.

http://www.eurokaz.hr/v3/projects/simfonije-turpituda


Odgovori